Waarom vervelen soms gezond voor je is

Als volwassenen zijn we allemaal ‘druk’ en is vervelen bijna een taboe geworden. Tegenwoordig wordt verveling als iets negatiefs gezien, alsof het een teken is dat je je leven misschien niet hebt ingericht zoals je dat het liefst zou willen. Gelukkig heeft jezelf af en toe vervelen ook veel gezondheidsvoordelen;

1. Het maakt je creatiever
De beste ideeën krijg je onder de douche of als je in de tuin aan het werk bent. Herkenbaar? Dit komt doordat je hersenen zich op iets anders kunnen focussen, waardoor ze weer ruimte krijgen voor creativiteit. Volgens hoogleraar Alan Lightman worden de grootste ontdekkingen zelfs gedaan als wetenschappers aan het ‘lummelen’ zijn. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het is voor je brein om af en toe even helemaal niets te doen.

2. Je voelt je kalmer en gelukkiger  
Uit meerdere internationale onderzoeken blijkt dat het gebruik van je smartphone en social media kan leiden tot een toename aan psychische klachten vooral onder jongeren.

Als je je telefoon uitdoet of weglegt en je aandacht op jezelf richt, voel je je al snel kalmer. Je zult zien dat als je tijd maakt om op te laden, je je daarna juist weer energieker voelt.

3. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling
Als je af en toe even een moment neemt om letterlijk en figuurlijk stil te staan, kun je erna weer met meer aandacht en focus doorgaan.  Als je aan het niksen bent, kun je reflecteren op jezelf en je leven. Deze ‘stille reflectie’ zelfs een essentieel element van goed en gezond functioneren.

4. Je kunt je beter concentreren
In een omgeving zonder veel prikkels merk je al snel dat je je beter kunt concentreren. Het bleek al eerder uit onderzoek dat het goed is voor je concentratie om een pauze van het werk door te brengen in een prikkelarme omgeving, zoals de natuur.  Eigenlijk werkt je concentratie hetzelfde als een spier, die ook zo nu en dan rust nodig heeft.

5. Je krijgt meer zelfvertrouwen
Als je af en toe zo’n moment voor jezelf neemt, zal je zien dat je er daarna juist beter voor een ander kunt zijn. Heb je van jezelf moeite om hierin voor jezelf op te komen, oefen er dan vaker mee. Zo zorg je goed voor jezelf en groeit je zelfvertrouwen.

Bronnen: gezondheidsnet.nl  Volkskrant.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *