Waarom meditatie lang niet altijd een wondermiddel is

Meditatie heeft een hoop voordelen. Maar dat de concentratie in stilte voor iedereen de oplossing is  voor alle problemen is natuurlijk onzin. Zonder de juiste  begeleiding kan het bij psychisch kwetsbare mensen juist riskant zijn.

De positieve effecten van mediteren lijken evident. Het vermindert  stress,  angst en depressieve klachten.  Meditatie zorgt voor een betere concentratie en meer balans in je  emoties. En bij mensen met chronische klachten werkt het pijn verlichtend .

Meditatie is mede daarom zeer populair.  Een onderzoek van NRC in 2015 liet zien dat maar liefst 16 tot 21 procent van de Nederlanders weleens mediteert. Niet alleen thuis maar tegenwoordig stimuleren ook bedrijven, zoals Google en Facebook de werknemers om te mediteren.

Hoogleraar psychiatrie en directeur van het Radboudumc Anne Speckens wijst op het feit  dat mediteren niet voor iedereen op elk moment dé oplossing is. “Als je je heel angstig voelt, kunnen die gevoelens juist tijdens het mediteren naar boven komen.”

Dat betekent echter niet  dat je bij angstklachten maar beter helemaal niet kunt mediteren, want meditatie vermindert ook hoe tegenstrijdig dit ook klinkt de angstklachten mits het goed wordt begeleid. Je gedachten kunnen tijdens een meditatie met je aan de haal gaan.  Mindfulness helpt om afstand te nemen van onze emoties en gedachten. Hierdoor maken ze je minder snel van streek.”

Wat is het verschil tussen mindfulness en meditatie?
Mindfulness is het vermogen om aanwezig te zijn in het hier en het nu en je bewust te zijn van alle gevoelens, gedachtes en observaties die je waarneemt .Meditatie is de manier waarmee je deze vaardigheid kunt ontwikkelen.

Als je veel last hebt van angsten is het aan te raden om op een gelijkmatige manier met mediteren te beginnen. Wanneer er namelijk geen prikkels van buitenaf zijn, krijgt je fantasie en gedachten  alle ruimte. Dat kan leiden tot ongewone sensaties en soms zelfs tot hallucinaties. Zeker als je ook langdurige mediteert.

Mensen met psychische klachten die willen gaan mediteren  wordt aangeraden  zich door te laten verwijzen naar de huisarts of een cursus uit te zoeken op de website van de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (VMBN) zodat je zeker weet dat je begeleid wordt door een gekwalificeerde trainer.

Bron en uitgebreid artikel op nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *