Vragenlijst spoort PTSS bij kinderen op

De vragenlijsten CRIES-13 en CRIES-Plus zijn bruikbare screeningsinstrumenten voor kinderen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dat blijkt uit onderzoek waarop Eva Verlinden op 23 oktober promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Verlinden onderzocht de effectiviteit van de Nederlandse versie van de CRIES-13 bij 395 kinderen van 7 tot 18 jaar, die de vragenlijsten zelf invulden. Verlinden acht zelfrapportage door kinderen belangrijk omdat is gebleken dat ouders de ernst van de klachten onderschatten en denken dat een kind een traumatische ervaring snel verwerkt. Sommige kinderen willen echter niet meewerken of zijn te jong. Een bruikbaar alternatief is volgens Verlinden de mede door haar ontwikkelde CRIES-13 voor ouders, gebaseerd op de vragenlijst voor kinderen.

PTSS gaat vaak gepaard met andersoortige problemen, zoals stemmings- en gedragsstoornissen. Daarvoor is de CRIES-Plus ontwikkeld. Verlinden beveelt de CRIES-Plus aan om de combinatie van PTSS met andere stoornissen aan te tonen.

Bron: nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *