Vier inzichten voor het herstelproces

Herstellen van een psychische aandoening, soms na vele jaren behandeling, biedt ook waardevolle inzichten in jezelf. Er zijn veel verhalen over het worstelen met een psychische aandoening maar er zijn ook veel positieve verhalen over herstel.

Hoe dat herstel eruit zou kunnen zien en hoe je verder kunt gaan met je leven is niet van te voren te bepalen. Dit herstelproces kan je de volgende inzichten opleveren;

1. Herstel in je eigen tempo.

Een psychische ziekte kan een persoon ongeduldig maken. Wanneer een de eerste tekenen van herstel zich aandienen, staan velen te popelen om hun leven weer op te pakken als daarvoor.

Het herstel houdt echter geen rekening met je ambities. Doe het stap voor stap.  Werken aan relaties en weer aan het werk gaan, dat kost veel energie en heeft tijd nodig. Psychische aandoeningen zijn traumatiserend en een trauma heeft tijd nodig om te helen. Straf jezelf niet met onmogelijke doelen.

Houd realistische verwachtingen en wees aardig voor jezelf als je door de eerste stappen van het herstelproces gaat.Geef  jezelf nu de tijd en de ruimte die je nodig hebt en je herstel zal duurzamer zijn.

2. Er is niet zoiets als ‘terug bij af zijn’

Klagen over “terug bij af” zijn heeft geen zin. Wanneer je na een stabiele periode, weer suïcidale gedachten hebt of last hebt van angst- en paniekaanvallen ben je niet “terug bij af”! Dan ontken je het vele werk dat je hebt gedaan tijdens je herstel. Dit zeggen houdt ook in dat je op een of andere manier in gebreke bent gebleven en het ontkent alle zelfzorg en emotionele investering in jezelf. Je bent geen identieke kopie van de persoon die je jaren geleden was!

Geen terugval, paniekaanval of depressieve episode kan alle vaardigheden, reflecties, openbaringen en handvaten wegnemen die je tijdens je herstel hebt opgedaan. Er kunnen zeker tegenslagen zijn, maar het is onmogelijk om precies te zijn, waar je ooit begonnen bent.

3. Je mag boos te zijn.

Het herstel kost soms veel tijd.  De impact die een psychische aandoening op je leven heeft kan woede en verdriet oproepen. Het voelt onrechtvaardig en maakt je boos.

Geef jezelf de ruimte om kwaad te zijn.  Het trauma is echt. Geef jezelf toestemming om te rouwen. Erken je eigen pijn. Woede kan een deel van het herstel zijn, maar niet als je het onderdrukt.

4. Herstel kan heel moeilijk zijn

Een depressieve periode kan ook heel veilig voelen. Je weet de regels en de verwachtingen. Zonder hoop zijn er namelijk geen teleurstellingen.

Het herstel kan in sommige opzichten veel moeilijker zijn. Fysiek vanwege bijvoorbeeld de bijwerkingen van medicatie. Maar ook emotioneel omdat vorderingen worden afgewisseld door periodes van terugval.

Er achter komen dat je jezelf toch niet zo goed kent als je had gedacht. Opnieuw moeten beginnen met ontdekken wie je in de kern bent. Dat betekent dat je te maken krijgt met onvoorspelbare emoties die je wel kunt voelen maar je hebt nog onvoldoende geleerd hoe je die kunt controleren.

De emotionele arbeid die tijdens je herstel wordt gevraagd is groter dan het overleven tijdens een psychische crisis. Het stelt je voor uitdagingen, elke dag weer, waar je niet op bent voorbereid.

Het begint langzaam, met kleine overwinningen en natuurlijk, ook met tegenslagen. Maar met doorzettingsvermogen bouw je aaneen beter fundament dat je in staat stelt veerkrachtig de strijd aan te gaan.

Deel verhalen over herstel met elkaar want dan ben je niet alleen in deze strijd!

Bron: GGZnieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *