‘Verwarde mensen minder vaak naar politiecel’

Verwarde mensen die een bedreiging vormen voor zichzelf of anderen gaan minder vaak naar de politiecel. In plaats daarvan worden ze na een incident vaker rechtstreeks naar een instelling voor geestelijke gezondheidszorg gebracht.

In 30 procent van de gevallen is daar sprake van. Dat zegt Henk van Dijk, voorzitter van het landelijk platform ggz bij de politie, maandag in de Volkskrant. Tot voor kort werden verwarde personen die zichzelf iets aan dreigen te doen of op straat overlast veroorzaken net zo behandeld als ‘gewone’ verdachten: ze werden opgepakt en in de cel gezet.

Samenwerking tussen politie en ggz werpt vruchten af

Voor psychiatrische patiënten kan opsluiting in de politiecel zeer bedreigend en soms zelfs traumatiserend zijn, zegt sociaal psychiatrisch verpleegkundige en projectleider Carina Stigter, die voor ggz-instelling Altrecht onderzoek deed naar ervaringen van patiënten en medewerkers met deze werkwijze. ‘Mensen zijn op zo’n moment op hun kwetsbaarst. Iedereen die ik sprak bij de politie en Altrecht vond het onwenselijk dat mensen die eigenlijk zorg nodig hebben, als een crimineel worden behandeld”

In onder meer  Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven en Maastricht krijgen verwarde personen al direct zorg, zonder eerst de cel in te moeten. Maar de aanpak verschilt per regio. In Rotterdam is de werkwijze vergelijkbaar met die van Utrecht. In Den Haag is een leegstaande gang met cellen op het politiebureau omgebouwd tot een zorglocatie waar ggz-instelling Parnassia verwarde personen verder helpt.

Bron: volkskrant.nl / telegraaf.nl 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *