Verslaving en PTSS: tegelijkertijd behandelen, of juist ná elkaar?

Verslaving en een posttraumatische stressstoornis (PTSS) staan vaak in verband met elkaar. De behandeling van deze klachten loopt uiteen, waarbij altijd de vraag wordt gesteld: behandelen we beide tegelijk of ieder probleem één voor één? Binnen Jellinek loopt een groot onderzoek waarin deze vraag centraal staat.

Joanne Will, psycholoog en Sera Lortye, GZ-psycholoog, zijn promovendi op dit project. Dit onderzoek bij Jellinek wordt begeleid door Marleen de Waal (senior onderzoeker/GZ) en Anneke Goudriaan en Loes Marquenie, van de Academische Werkplaats Verslaving en Jellinek TOPGGz-afdeling.

Een interview over het TOPA onderzoek is gepubliceerd in het jubileumnummer van het tijdschrift van VCGt en is hier terug te vinden.

In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar wat het beste moment is om met de behandelingen te beginnen en op welke manier dit het best kan. Prolonged exposure, EMDR en imagery rescripting zijn de drie behandelmethodes die vergeleken worden. Het is een nog vrij onontgonnen terrein, mede doordat veel aspecten meegenomen worden die nog niet onderzocht werden, zoals ernst van de stoornissen en relatie met het effect van de behandelingen.

Bron: jelinek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *