Ongeveer vier van de tien panelleden van het panel Psychisch Gezien maakt gebruik van e-mental health, zoals online psycho-educatie of communicatie met hulpverleners via internet. Tachtig procent van de panelleden denkt dat e-mental health een bijdrage kan leveren aan het herstelproces.
Tegelijkertijd is er behoefte aan meer informatie over de verschillende andere mogelijkheden die e-mental health biedt.
Uit een peiling waarop 415 leden van het panel Psychisch Gezien gereageerd hebben, blijkt dat het merendeel (91%) toegang heeft tot internet via een laptop/computer dan wel een smartphone of tablet. Met e-mental health kan dus een groot deel van de groep mensen met langdurige psychische aandoeningen bereikt worden.
De meeste panelleden kennen wel vormen van e-mental health. Vooral online behandelprogramma’s, online psycho-educatie en contact met hulpverleners zijn bekend en worden ook het meest gebruikt. De mogelijkheden van medicatiebeheer via apps/internet, digitale keuzehulp en serious gaming zijn echter minder bekend, en ruim een kwart van de respondenten kent helemaal geen e-mental health toepassing. Bijna 60 procent van de panelleden staat open voor meer informatie over de mogelijkheden van e-mental health. Vooral het werken aan psychische klachten op momenten die de panelleden zelf goed uitkomt, wordt gezien als een voordeel.
In bijgaande notitie leest u meer over hoe mensen met langdurige psychische aandoeningen aankijken tegen e-mental health. Op www.psychischgezien.nl/nieuwsoverzicht vindt u alle uitkomsten in tabellen.
Informatie Voor vragen of opmerkingen over het panel Psychisch Gezien kunt u contact opnemen met Caroline Place (cplace@trimbos.nl ), Lex Hulsbosch (lhulsbosch@trimbos.nl) of Harry Michon (hmichon@trimbos.nl).
Bron: Trimbos.nl