Veel reacties op Misbruikte Mannen

Naar aanleiding van de documentaire Misbruikte Mannen, op woensdag uitgezonden door de NTR op NPO2, kreeg Korrelatie tientallen telefoontjes van mensen die ook te maken hebben gehad met misbruik. In de documentaire doorbreekt een groep slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms Katholieke ‘Broeders van Maastricht’ hun zwijgen. Hulpverleners van Korrelatie zaten na de uitzending klaar om mensen met hulpvragen te woord te staan. 

Niet alleen belden er veel mannen – en ook vrouwen – die zelf te maken hebben gehad met misbruik binnen de Rooms Katholieke kerk, maar ook hielpen de hulpverleners van Korrelatie mensen die misbruikt waren in andere situaties en daar nog steeds veel psychische problemen door ondervinden. De hulpverleners luisterden naar hun verhalen, gaven persoonlijk advies en verwezen hen zo nodig door naar instanties die hen verder konden helpen.

De documentaire is gemaakt door Doret van der Sloot. Zij volgde de mannen vier jaar lang met haar camera. Van der Sloot en de NTR benaderden Korrelatie, omdat zij verwachtten dat de uitzending heftige reacties teweeg zou brengen bij kijkers. Korrelatie ging op het verzoek in, omdat de documentaire zeer ingrijpend is en de organisatie het belangrijk vindt dat mensen na het kijken op een laagdrempelige manier bij professionele hulpverleners terecht kunnen. Dit kan desnoods anoniem.

Schaamte en angst vormen een drempel
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog verbonden aan Korrelatie: “Onze hulpverleners worden regelmatig gebeld door mensen die direct of indirect te maken hebben (gehad) met vormen van misbruik. Dit beperkt zich natuurlijk niet alleen tot mensen waarover de documentaire gaat. Vooral bij mannen heerst er schaamte over misbruik en mishandeling, maar ook vrouwen zijn vaak bang erover te praten. Daarom bieden wij iedereen de mogelijkheid anoniem met ons te bellen.

Korrelatie staat kijkers met hulpvragen graag te woord, want het is belangrijk dat  mensen die misbruikt zijn de mogelijkheid krijgen hun verhaal kwijt te kunnen. Niet iedereen heeft hier behoefte aan, maar het kan zeker helpen erover te praten. Korrelatie biedt persoonlijke hulp aan iedereen die hierom vraagt en kijkt samen met hen naar manieren om met hun problemen om te gaan.”

Praten over misbruik
Iedereen die met misbruik en/of mishandeling te maken heeft (gehad), kan voor hulp terecht bij de psychologen en maatschappelijk werkers van Korrelatie. Dit kan via www.korrelatie.nl of via 0900-1450 (werkdagen van 9-18 uur, € 0,15 p/m).

Mensen die specifiek te maken hebben gehad met misbruik in de Rooms Katholieke Kerk kunnen dit ook melden via www.meldpuntmisbruikrkk.nl. Dit kan nog tot en met 30 april 2015.

Bron: persbericht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *