Van Rijn: “GGZ voor mij geen principekwestie”

Hoe pakken de plannen van staatssecretaris Van Rijn over de langdurige GGZ uit voor mensen in de GGZ? Wie had verwacht dat het debat in Den Haag daarover vandaag duidelijkheid zou geven, kwam bedrogen uit. Alle eerdere geluiden ten spijt is eigenlijk nog alles mogelijk. Juist omdat de staatssecretaris de Kamer nog ruimte laat om te schuiven.

Op vragen van het CDA en D66 liet Van Rijn weten dat het voor hem geen principekwestie is: als de Kamer toch een groep mensen in de GGZ een plek wil geven in de opvolger van de AWBZ, dan kan dat.

Het betoog van specialisten dat mensen in de GGZ altijd kunnen herstellen sprak me erg aan. En als je die lijn volgt, dan moet je niet willen dat je van mensen die nu zijn opgenomen zegt dat ze altijd wel opgenomen zullen blijven. Wat mij betreft komen ze in de Zorgverzekeringswet maar houden ze daar wel de mogelijkheid van een opname. ”

Daarmee ligt de bal weer bij de Kamer, die aan het begin van het debat juist zekerheid bij de staatssecretaris zocht. Voor de ‘lichtere’ groep in een beschermende woonvorm (ZZP-c in het Haagse jargon) zou de Wmo nog wel altijd de enige weg zijn.

Bron: ypsilon.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *