Van Rijn: “Gemeenten klaar voor de start”

Gemeenten en zorgverzekeraars hebben de inkoop voor begeleiding, dagbesteding, cliëntondersteuning en wijkverpleging vrijwel allemaal afgerond. Dit meldt staatssecretaris Van Rijn vandaag aan de Tweede Kamer. Hiermee is alle zorg, ondersteuning en jeugdhulp vanaf 1 januari 2015 dichtbij georganiseerd voor iedereen die dat nodig heeft.

Zorg en ondersteuning thuis beschikbaar

Alle gemeenten hebben aangeven dat de inkoop van begeleiding, dagbesteding, beschermd wonen en cliëntondersteuning is afgerond. Er moeten in een aantal specifieke gevallen nog wel punten op de ‘i’ worden gezet voordat de inkoopcontracten formeel zijn getekend. Dit geldt bijvoorbeeld voor beschermd wonen.

Ook de zorgverzekeraars hebben wijkverpleegkundige zorg ingekocht. Hiermee is de verpleging en verzorging voor mensen die dat nodig hebben overal beschikbaar. Deze wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

Waarborgen in de wet

Door deze zorginkoop zijn de waarborgen (overgangsrecht) in de wetten (Wet maatschappelijke ondersteuning, Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg) nu ook in de praktijk een feit. Mensen kunnen vanaf 1 januari 2015 rekenen op zorg en ondersteuning.

Communicatie richting cliënten

Huidige cliënten kunnen voor informatie over de persoonlijke situatie bij hun gemeente, zorgverzekeraar of aanbieder terecht. Mensen die niet weten waar zij terecht moeten of daarbij problemen ondervinden, kunnen dat melden bij  het informatiepunt Langdurige zorg en jeugd. Er is een meldpunt hiervoor ingericht.

Van Rijn: ‘De komende weken is het belangrijk dat alle cliënten van gemeenten, zorgverzekeraars, zorgkantoren en aanbieders weten welke zorg er voor hen is. Vooral de aanbieders hebben hierin een belangrijke rol. Zij staan direct in contact met cliënten en kunnen dus direct goed informeren.’

Meer informatie: www.informatielangdurigezorg.nl | www.informatielangdurigezorg.nl/juiste-loket | www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig

Bron: rijksoverheid.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *