“UWV kan grote groep mensen niet helpen”

Het UWV kan op dit moment een grote groep  mensen niet helpen. Dat zegt directeur UWV Werkbedrijf Tof Thissen die hierover in gesprek wil met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  ‘Er moet een one stop shop komen voor iedereen die hulp wil bij het vinden van werk.’

Thissen deed zijn uitspraken afgelopen vrijdag tijdens het NVA AutismeCongres in Utrecht. Daar werd hij ondervraagd door ervaringsdeskundig coach en trainer Thijs van der Rol, onder meer werkzaam voor ggz-instelling Parnassia en de Autisme Ambassade.

Uit een gisteren verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de in 2015 ingevoerde Participatiewet nauwelijks heeft geleid tot extra werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zogeheten ‘jonggehandicapten’ hebben wel wat vaker een baan, maar ook een lager inkomen. Bovendien gaat het vaker om tijdelijk werk.

Jobcoach
Het UWV Werkbedrijf houdt zich bezig met arbeidsbemiddeling en re-integratie van werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het rijtje personen dat op dit moment tevergeefs voor ondersteuning aanklopt bij het UWV is veel te lang, aldus Thissen tijdens het NVA-congres. ‘Er moet in Nederland een one stop shop komen voor iedereen die hulp wil bij het vinden van werk. Een plek waar álle expertise aanwezig is, zoals een jobcoach, een loopbaanbegeleider en een arbeidskundige. En tegen die mensen zeggen we: u gaat hier niet weg zonder perspectief.’

Volgens Thissen zijn er op dit moment te veel kwetsbare mensen die het UWV niet aan werk mag helpen. Bijvoorbeeld Wajongers over wie het UWV ooit heeft geoordeeld dat zij geen ‘duurzaam geen arbeidsvermogen’ hebben. Willen zij toch aan het werk, dan hebben zij nu geen recht op zaken als een jobcoach of loonkostensubsidie. Om daarvoor in aanmerking te komen moeten zij eerst bezwaar maken tegen het oordeel van het UWV.

Lees het hele artikel op autisme.nl

Dit bericht is 542 keer gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *