Twitter gebruikt in strijd tegen zelfmoord

Onderzoekers willen Twitter, en op termijn andere sociale media, inzetten om zelfmoorden  aan te zien komen en te voorkomen. Dat schrijven de onderzoekers van Brigham Young University. Zij keken drie maanden lang naar tweets uit alle vijftig staten van de VS.

De onderzoekers schreven een algoritme dat gesprekken en tweets over zelfmoord herkent. Het gaat dan niet alleen om berichten die direct over zelfmoord gaan, maar ook om tweets met verwijzingen naar bijvoorbeeld pesten.

Uiteindelijk vonden de onderzoekers 37.717 zorgwekkende tweets afkomstig van 28.088 accounts waarvan de locatie bekend was. De ratio van zelfnmoordtweets bleek een sterke correlatie te hebben met de daadwerkelijke zelfmoordcijfers uit elke staat. “Op sociale media zeggen kinderen soms dingen die ze niet hardop zeggen tegen hun ouders of een vriend”, aldus Christophe Giraud-Carrie, onderzoeker van de Brighjam Youn University. De onderzoekers hopen nu dat de informatie van Twitter gebruikt kan worden op personen te benaderen over mogelijke hulpmiddelen. Veel tweets op het sociale netwerk zijn openbaar.

Ook willen de onderzoekers apps bouwen voor scholen waarbij de school een link legt met de sociale media-accounts van scholieren. Die app houdt dan de berichten in de gaten en geeft een waarschuwing bij een mogelijk risico op zelfmoord.

 Bron: NU.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.