Twintig miljoen voor PGB-gedupeerden

Het kabinet trekt een bedrag van tussen de 15 en 20 miljoen euro uit voor mensen die de dupe zijn geworden van het debacle met het persoonsgebonden budget (pgb). Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) afgelopen vrijdag officieel bekendgemaakt.  Het geld komt via een compensatieregeling beschikbaar voor pgb-houders en voor zorgverleners.

Het uitgangspunt van de regeling is dat de budgethouder zo min mogelijk hoeft aan te leveren. Verder moet de regeling recht doen aan de aard en de omvang van de problematiek van de budgethouder. Daarnaast zal voor budgethouders en zorgverleners waarvan het nadeel (aantoonbaar) aanzienlijk hoger is dan de vastgestelde vergoedingen, worden gekeken naar de persoonlijke situatie.

Toen de uitbetaling van het pgb in januari werd overgenomen door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) leidde dat tot maandenlange problemen, die nog steeds niet helemaal zijn opgelost.

Inmiddels is de situatie rond het betalen van declaraties volgens Van Rijn wel stabiel: 95 procent van de declaraties wordt binnen de afgesproken tien werkdagen uitbetaald, bijna 91 procent van de urgente betalingen wordt binnen drie dagen uitgekeerd.

Regeling
Van Rijn voerde sinds juli overleg met de Stichting PGB Schadeclaim en de Stichting PGB Compensatie, om een regeling te treffen voor de particuliere zorgverleners die hun geld niet of te laat kregen. Ze hebben er nog geen overeenstemming over bereikt, meldt een woordvoerder van PGB Compensatie.

Hij noemt de regeling die Van Rijn nu heeft voorgesteld ”heel mager, bureaucratisch en een rookgordijn.” Volgens hem kan nog geen 10 procent van de gedupeerden op een tegemoetkoming rekenen, terwijl 75 procent van hen schade heeft opgelopen.

Motie
Van Rijn kreeg wegens de pgb-problemen in de Tweede Kamer al twee keer een motie van wantrouwen aan de broek. Beide werden afgewezen.

Behalve de oppositie in de Tweede Kamer uitten ook de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman harde kritiek op de wijzigingen bij de pgb’s. De overheid schoot tekort en de burger is de dupe, concludeerde ombudsman Reinier van Zutphen.

Bron: nu.nl / rijksoverheid.nl 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *