Trauma’s kunnen met één sessie EMDR worden genezen

Een snelle en effectieve behandeling lukt nog niet goed bij depressies, burn-outs en fobieën. Maar bij een post-traumatische stress stoornis (PTSS)  is er sprake van een doorbraak. Met de EMDR-therapie worden trauma’s snel en bewezen effectief, zo meldt de Volkskrant in een interview met psycholoog Ad de Jongh

De afgelopen 10 jaar is aangetoond dat  EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)  een van de snelste en effectiefste therapieën tegen PTSS. is. Tijdens de EMDR sessie moet de patiënt tijdens het ophalen van nare herinneringen snelle handbewegingen van een therapeut volgen met de ogen.  Het wetenschappelijk bewijs van de werking van deze ‘oogbewegingstehrapie’ is ook al aangetoond .

Bij EMDR draait het om het belasten van het werkgeheugen. Het werkgeheugen kan maar één ding tegelijk. Wanneer je bij het denken aan de traumatische gebeurtenis ook de snelle handbewegingen van de therapeut moet volgen wordt het werkgeheugen overbelast. Met als gevolg dat de traumatische herinnering vager wordt, minder emotioneel. Inmiddels is duidelijk dat hoe zwaarder je het werkgeheugen belast, des te sneller je een herinnering kunt afzwakken. Tegenwoordig  laat men patiënten bij het terughalen van hun traumatische herinnering rekenen, spellen, praten en stappen zetten. Dat is EMDR 2.0. Dan ziet men al na vijf minuten positieve resultaten.

Voor de komst van EMDR draaide het bij therapieën om praten, graven in de psyche. Er waren wel veertig sessies nodig om enkelvoudige PTSS te behandelen met cognitieve gedragstherapie.  Het ging ook om de band tussen behandelaar en patiënt. EMDR staat daar haaks op. De patiënt hoeft de behandelaar niet eens te kennen,

Nu worden met minder dan tien EMDR-sessies 70 procent van de mensen met PTSS genezen, ook als het om zware gevallen gaat als langdurig seksueel misbruik. En bij nog eens 20 procent nemen de klachten af. Slechts 10 procent reageert niet.

Bron: Volkskrant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *