Tinnitus verhoogt kans op angst en depressie

Zelfs 40-plussers die niet dagelijks last hebben van de piep in hun oren, hebben vaker angst en depressieve klachten dan leeftijdsgenoten zonder tinnitus. Dat blijkt uit het proefschrift ‘Sound of Silence’ van arts-onderzoeker Neelke Oosterloo.

De meeste mensen hebben wel eens een piep in hun oren gehad nadat ze op een feestje zijn geweest. Gelukkig is die piep vaak de volgende ochtend weer weg. Deze piep die niemand anders hoort, heet tinnitus.

Neelke Oosterloo onderzocht hoe vaak tinnitus voorkomt in een oudere populatie en welke risicofactoren hiervoor te vinden zijn. Oosterloo vond  uit dat 1 op de 5 40-plussers tinnitus heeft. Slechts een klein deel, tien procent daarvan, ervaart veel last. In dat geval gaat tinnitus ook gepaard met slecht slapen, angst en depressieve klachten.

Meten
‘Opvallend’, vindt Oosterloo het dat ook mensen zonder dagelijkse klachten al hinder ondervinden bij het slapen en geestelijke klachten kunnen krijgen.  Ze benadrukt dat het gaat om beperkte verschijnselen. ‘Bij mensen die niet dagelijks hinder hebben van tinnitus, gaat het niet direct om een klinische depressie. Maar zij melden wel meer symptomen, dan mensen die geen tinnitus hebben.’

Tinnitus wordt altijd vastgesteld op basis van een vragenlijst of klacht, de aandoening is nauwelijks te meten met apparatuur. Zij ontstaat vermoedelijk in de hersenen, vaak door een probleem in het slakkenhuis. Een van de grootste boosdoener is lawaai. ‘We vermoeden dat de hersenen een belangrijke rol spelen. Want mensen hebben vaak meer last van tinnitus als ze gestrest zijn of zich ergens druk over maken. Hun mentale en fysieke gezondheid speelt mee, want ook per persoon wisselen de klachten per moment.’

Bron: amazingerasmusmc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *