Tieners ervaren meer stress dan volwassenen

Tieners ervaren gedurende het schooljaar nog meer stress dan volwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek van de American Psychological Association.

Ruim 1000 tieners en bijna 2000 volwassenen vulden een enquête in. Veel tieners gaven aan dat ze kenmerken van stress vertonen. Zo voelde 40 procent zich prikkelbaar of boos en 36 procent was moe. Ze rapporteerden ook andere stress-symptomen die de volwassenen ook hadden, zoals zenuwachtig of angstig zijn en ’s nachts wakker liggen. Driekwart van de jongeren had de afgelopen maand last gehad van minstens één symptoom van stress. Meer dan de helft dacht dat stress geen invloed had op hun lichamelijke of geestelijke gezondheid.

Zorgen over school School bleek de grootste bron van stress te zijn voor de tieners. Besluiten wat te doen na de middelbare school en bij een goede vervolgopleiding binnenkomen, waren voor 69 procent een belangrijke stressfactor. Daarop volgden financiële zorgen. Een derde probeerde met hun stress om te gaan door te eten, terwijl 23 procent juist maaltijden oversloeg door stress.

Omgaan met stress Volgens de onderzoekers zitten veel jongeren in een vicieuze cirkel. “Degenen die veel stress ervaren, geven vaker aan dat ze weinig bewegen en slecht slapen, waardoor de stress juist toeneemt. Respondenten die zeggen regelmatig te bewegen en een goede nachtrust te krijgen, hebben minder last van stress”, aldus Norman Anderson, CEO van de American Psychological Association.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *