Stem op Expex voor de Participatieprijs!

ExpEx (Experienced Experts) is genomineerd voor de vierde Movisie Participatieprijs. De jongeren kunnen dan een maatje of luisterend oor zijn voor jongeren uit de jeugdhulp of adviseur voor medewerkers en gemeenten of om voorlichting te geven.

Hoe kun je stemmen?

  1. Klik op de foto hieronder.
  2. Log in op je Facebook- account
  3. Like de foto (vind ik leuk).

Help ons zoveel mogelijk stemmen te verzamelen, deel bijvoorbeeld dit bericht via social media.
Let op! Als je het bericht deelt op je Facebook, tellen deze likes niet.

Expex is een project in Den Haag, Dordrecht, Gorinchem, Gouda en Arnhem waarin jongeren met ervaring in de jeugdhulp getraind worden tot ervaringsdeskundige. Ze kunnen dan een maatje of luisterend oor zijn voor jongeren uit de jeugdhulp of adviseur voor medewerkers en gemeenten of om voorlichting te geven.Het project is ontstaan op verzoek van jongeren uit de jeugdhulp. Zij geven al jaren aan dat zij graag meer ervaringsdeskundigen tegen willen komen in de jeugdhulp, die hen het gevoel kunnen geven dat zij niet de enige zijn, een goed voorbeeld kunnen zijn en een bron van hoop. In de ggz en MO wordt al jaren gebruik gemaakt van ervaringsdeskundigen, maar in de jeugdhulp durfde men dat lang niet.

In opleidingen wordt geleerd dat het goed is om een zekere afstand te bewaren en jongeren niet te vertellen dat je zelf ook ervaringen hebt met jeugdhulp. Terwijl jongeren dat juist wel graag willen, mits dit op een goede manier gedaan wordt.Bureau Jeugdzorg Haaglanden/Zuid Holland, JSO, en jongeren hebben het project ontwikkeld vanaf 2013. Stichting KernKracht heeft hun basistraining voor volwassenen samen met Maurits Boote (ex jeugdhulp jongere en nu trainer ExpEx) omgevormd naar een training voor jongeren uit de jeugdhulp. Het project wordt nu met andere organisaties door ontwikkeld en uitgebreid.

3 reacties op “Stem op Expex voor de Participatieprijs!

  1. Zeer goed initiatief mits dit goed gecoördineerd blijft door profs waar ervaringsdeskundigen en de hulpvrager bij terecht kunnen. Goedkoop en vooral zeer passend bij de jongere zelf. Een echte win win situatie waarbij hef maatje z’n expertise vanuit z’n ervaring kan inzetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *