Sporten helpt bij psychische problemen

Mensen die regelmatig sportief bezig zijn hebben 50% minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Als je een psychische stoornis hebt, herstel je sneller door te sporten. Dat concludeert het Trimbos-instituut in een studie die dinsdag is gepresenteerd, zo lezen we in de Telegraaf.

Het Trimbos-onderzoek is in opdracht van VWS uitgevoerd. Een van de aanbevelingen uit het rapport is dat de overheid meer subsidie moet verstrekken aan sportprogramma’s voor psychisch kwetsbare groepen.

Het onderzoek loopt al vanaf 1996. In de periode 1996-1999 werden zevenduizend willekeurig gekozen volwassen Nederlanders gevolgd en deze groep is nu weer bekeken.

Het positieve effect van sporten is het best te zien bij patiënten die een angststoornis hebben. Mensen met een psychisch probleem dat zich voor het eerst aandient zijn na drie jaar anderhalf keer vaker hersteld van hun aandoening dan de patiënten die niet aan sport doen. Eén tot drie uur sporten per week is al genoeg om het positieve effect te bereiken, concluderen de onderzoekers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *