Sneller op weg door inzet ervaringsdeskundigen

Steeds vaker worden ervaringsdeskundigen professioneel ingezet binnen de geestelijke gezondheidszorg. Door eigen ervaringen met bijvoorbeeld een depressie of verslaving, kunnen zij anderen steunen om daar vanaf te komen. “Als je elkaar herkent in de ervaring, kan dat je sneller op weg helpen”, vertelde ervaringsdeskundige Nienke van Enik Recovery College bij Nieuws en Co.

De afgelopen jaren zijn er  verschillende opleidingen opgezet voor ervaringsdeskundigen, zowel op MBO als HBO-niveau. Met de daar opgedane kennis kunnen studenten anderen daarna professioneel begeleiden. En er komen steeds meer studiemogelijkheden bij: sinds afgelopen week kunnen voormalig GGz-cliënten bijvoorbeeld ook een deeltijdopleiding volgen aan de Hogeschool van Amsterdam.

Eerder kondigde staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) al aan de financiering van ervaringsdeskundigen structureel te gaan regelen. Nu kunnen zorginstellingen de kosten voor ervaringsdeskundigen niet declareren bij zorgverzekeraars, maar daar komt dus verandering in. Zo hoopt Blokhuis de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg te kunnen terugdringen.

Lees het uitgebreide artikel op NOS.nl 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.