Sexting bezorgt jongeren psychische problemen

Steeds meer jongeren zoeken hulp voor psychische problemen na chantage met verstuurde seksueel getinte berichten oftewel sexting. 

Het zijn met name tieners tussen de veertien en zeventien jaar die worden gediagnosticeerd met klachten die duiden op een posttraumatische stressstoornis (PTSS) als gevolg van chantage door sexting. Dat meldt onder andere Metro.

Sexting’, het versturen van seksueel getinte berichten, is allang niet meer zo onschuldig als veel pubers denken. Het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht krijgt steeds meer meisjes en jongens in de behandelkamer met psychische problemen na chantage met blootfoto’s. Het gaat hierbij voornamelijk over tieners tussen de 14 en 17 jaar

„De laatste jaren is het aantal patiënten met angsten en somberheid door sexting fiks toegenomen”, Iva Bicanic, coördinator van het Landelijk Psychotraumacentrum en coördinator van het Centrum Seksueel Geweld.

De jongeren hebben klachten die duiden op een posttraumatische stressstoornis (PTSS). In het traumacentrum krijgen zij cognitieve gedragstherapie of EMDR-therapie om hun trauma te verwerken. Vooral meisjes zijn slachtoffer. Chantage met naaktbeelden voelt voor veel slachtoffers alsof ze lichamelijk aangerand worden.”

Hoewel meisjes vaker het slachtoffer zijn van chantage door sexting komt het ook voor bij jongens. Volgens Bicanic zijn jongens bijvoorbeeld onzeker over hun seksuele geaardheid, gaan op onderzoek uit en belanden op websites met ‘ervaren’ mannen.

“Je blote billen op een klasse-app is al erg, maar wat als het op internet verschijnt? Dat is de grootste angst. Die spanning is ondraaglijk.”

Scholen zouden volgens Bicanic veel eerder moeten beginnen met het voorlichten van kinderen over deze nieuwe vorm van flirten en over seks.

“Op de basisschool al moeten leerkrachten hiermee aan de slag gaan. Een kind van 10 jaar is beter te beïnvloeden dan een puber van 14 jaar op de middelbare school.”

Leer ze dat seks en flirten fijn is, maar laat ze ook zien dat er negatieve kanten aan kunnen zitten, aldus Bicanic.

Bron: metronieuws.nl / joop.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *