September anti-stigma-maand schizofrenie

In de maand september organiseert Anoiksis een anti-stigma-themamaand: tegen de stigmatisering van mensen met de diagnose schizofrenie. De vereniging vraagt de burgers van Nederland om stil te staan bij de misverstanden over deze psychiatrische diagnose.
Anoiksis zal deze maand onder meer positieve verhalen over het herstellen van schizofrenie verspreiden, regelmatig nieuwe stellingen en feiten over schizofrenie brengen op www.anoiksis.nl en onderzoek doen onder haar leden naar ervaringen met stigmatisering. Leden zullen in kranten, bladen en op radio en televisie vertellen wat schizofrenie voor hen betekent. De vereniging sluit de themamaand af op 10 oktober, World Mental Health Day, met de presentatie van het boek ‘Meer dan dat…’ 
Er is wat Anoiksis betreft veel te veel verwarring over wat schizofrenie is. Alhoewel in Nederland “meer dan 128.000 mensen” de diagnose schizofrenie hebben, verzwijgen zij dat vaak omdat openheid over de diagnose eerder afwijzing en uitsluiting veroorzaakt dan dat het iets verklaart en begrip ontlokt. Uit het INDIGO-onderzoek naar stigmatisering blijkt dat door de diagnose schizofrenie zich 68 procent gehinderd voelt om naar een baan te solliciteren of een opleiding te volgen, 56 procent moeilijk of geen persoonlijke relaties durft te beginnen en 66 procent de noodzaak voelt om de diagnose verborgen te houden.

Bron: website Ypsilon. Meer informatie op de website van Anoiksis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *