Schaamte groot struikelblok blij zoeken van hulp

Amsterdam, 21 oktober- Een kwart van de Nederlanders zoekt geen hulp voor hun psychische klachten omdat ze zich schamen. Dit is gebleken uit onderzoek van GGZ-instelling U-center onder 1051 Nederlanders. Van jongeren tussen 18 en 29 jaar geeft maar liefst een derde aan dat schaamte de grootste drempel is om hulp te zoeken voor hun probleem. Van de 65 plussers voelt 20 procent zich belemmerd door schaamte.

Het onderzoek laat verder zien dat de cijfers niet veel verschillen per provincie. In Noord-Holland is voor 32% van de deelnemers schaamte een zware belemmering voor het aanpakken van psychische of alcohol-/drugsproblemen. In Flevoland is dit percentage 21%.

Kwaliteit
De kwaliteit van de zorginstelling staat bovenaan bij de keuze voor een behandelaar. Mensen kijken hiervoor naar de score van de behandelaar via bijvoorbeeld zorgkaart Nederland. Ook de resultaten van de behandeling en de opinie van andere patiƫnten spelen hierbij een belangrijke rol.

Wachttijd
Als mensen ervoor kiezen om hun psychische klachten te laten behandelen, dan is de wachttijd een belangrijke factor bij de keuze voor een behandelaar. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt wachttijd, na kwaliteit, het belangrijkste criterium. Enige vorm van wachttijd voor een voor behandeling wordt door 49% als onaanvaardbaar geacht. Daarnaast speelt ook de hoogte van de eigen bijdrage een rol bij 44% van alle ondervraagden.

Over U-center
U-center is een private GGZ-instelling gekwalificeerd door het ministerie van VWS voor klinische en ambulante behandeling van mensen met een depressie, somatoforme stoornis, angst, trauma en verslaving. De veelal BIG-geregistreerde staf van U-center biedt een breed scala aan klinische en ambulante behandelingen. De kliniek is gevestigd in het Limburgse Epen. Daarnaast beschikt de kliniek over een locatie op landgoed De Horst in Driebergen voor ambulante zorg. De samenwerking met de faculteiten Psychology and Neuroscience en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht levert U-center de nieuwste internationale wetenschappelijke inzichten. Kijk voor meer informatie op www.u-center.nl.

Bron: Persbericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *