Ritalin misbruikt op feesten en examens

Het ADHD-medicijn methylfenidaat, vooral bekend als Ritalin, wordt misbruikt en verhandeld als partydrug, zo schrijft De Volkskrant. Ritalin helpt mensen met ADHD zich beter te concentreren en drukke prikkels te negeren. Bij gebruikers die geen ADHD hebben, werkt het middel juist opwekkend. Een milde versie van cocaïne of speed dus, vandaar de gekscherende bijnaam kindercoke.

‘Als je te veel methylfenidaat neemt, slaat je hart op hol en word je heel hyper’

“Ik heb gehoord dat Ritalin wordt gebruikt in het feestcircuit en door studenten bij het maken van toetsen”, zegt Gigi van de Loo, kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter, een Nederlandse instelling gespecialiseerd in ADHD.

De psychostimulans methylfenidaat remt de heropname van dopamine en noradrenaline. Makkelijker gezegd: het verbetert de aandacht en wordt daarom voorgeschreven aan mensen met ADHD, maar ook aan patiënten die aan narcolepsie (slaapziekte) lijden. In de klassieke tabletvorm werkt methylfenidaat na een half uur en is het na drie tot vier uur uitgewerkt. Tabletten met gereguleerde afgifte werken acht tot twaalf uur.

“Je kunt eraan verslaafd raken, maar dan moet je het middel snuiven of spuiten.” De kans dat jongeren echter massaal verslaafd raken aan Ritalin, of zelfs een overdosis nemen, is volgens de psychiater niet groot. “Als partydrug is de kans op verslaving kleiner dan bij roken, wiet en alcohol.” Maar je moet er niet te veel van nemen.

Van de Loo: “Als je te veel methylfenidaat neemt, slaat je hart op hol en word je heel hyper. Een te hoge dosering is vooral erg onplezierig.”

Bron: demorgen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *