Inzet ervaringsdeskundigheid bij schuldenproblematiek Gouda

De Gemeente Gouda wil een duurzame aanpak ontwikkelen rondom mensen met schulden. Zij heeft daarvoor de samenwerking gezocht met organisaties in het maatschappelijk veld. Zo ook met Kernkracht. Uit deze samenwerking is de pilot ‘Inzet ervaringsdeskundigheid bij Schuldenproblematiek’ ontstaan.

Vanuit Kernkracht zijn enkele inwoners van Gouda opgeleid als ervaringscoach bij schuldenproblematiek. Zij worden ingezet bij 1 op 1 contacten of als begeleider van een Krachtgroep, een lotgenotengroep.
De benadering van armoede is nu vaak nog teveel materieel gericht. Er is geen of weinig aandacht voor de emotionele gevolgen die armoede en sociale uitsluiting met zich meebrengen.
Ervaringscoaches geven emotionele steun. Ze weten uit eigen ervaring wat er speelt en staan daarvoor dicht bij de ander die nog in de schulden zit; ze bieden hoop op vooruitgang en verbetering van de situatie. Daarnaast zijn ze een rolmodel.

De ervaringsdeskundigen adviseren ook hulpverleners/professionals, die zelf geen persoonlijke ervaring met schulden hebben. Gebaseerd op eigen ervaring leggen zij uit waarom een bepaalde aanpak wel of niet zal werken.

 • Woon je in Gouda en zit je in de schulden? Ben je opzoek naar (h)erkenning?
  Wil je met iemand praten die begrijpt hoe dat is en wat dat met je doet? Of mis je contact met mensen die hetzelfde meemaken? Bij KernKracht vind je opgeleide ervaringsdeskundigen die je tot steun kunnen zijn.
  Iedere maandag van 13.00-14.00 uur kun je terecht bij het Digitale Platform Schulden voor (h)erkenning en steun. Ervaringsdeskundigen die weten wat het is om in de schulden te zitten, luisteren graag naar wat je bezighoudt. Omdat het een digitale bijeenkomst betreft, kun je desgewenst volledig anoniem deelnemen.
  Interesse? Meld je aan door een mailtje te sturen naar info@kernkracht.nl
 • Woon je in Gouda en zit je in de schulden? Wil je met iemand praten die begrijpt hoe dat is en wat dat met je doet? Dan kun je bij Kernkracht 1 op 1 steun krijgen van een ervaringscoach: Je maakt samen met de ervaringscoach 1 keer in de week of 1 keer in de 2 weken een afspraak bij jou thuis. Je kan dan vertellen waar je tegenaan loopt bij het leven met schulden.
 • Woon je in Gouda en zit je in de schulden? En mis je het contact met mensen die hetzelfde meemaken? Dan kun je via Kernkracht deelnemen aan een Krachtgroep: 1 keer in de 2 weken kom je met een groepje bij elkaar om ervaringen met schulden te delen en praktische tips met elkaar uit te wisselen
 • Heb je zelf in de schulden gezeten, woon je in Gouda, en wil je nu met je eigen ervaring anderen als ervaringscoach of krachtgroepbegeleider ondersteunen? Meld je dan aan en volg onze cursus ‘inzet ervaringsdeskundigheid bij schulden’, voor extra toelichting klik hier
  Jaap had een schuld van € 360.000, maar is nu ervaringscoach

 

Interesse of meer informatie?
Neem contact op met Maartje Weeda, projectmedewerker Herstel & Ervaringsdeskundigheid
T: 0182 – 51 90 60
M: mweeda@kernkracht.nl

Informatie over schulden is te vinden op de gemeentepagina Schuldhulpverlening

Klik hier voor de flyer in PDF