Preventie psychische problemen zonder E-health ondenkbaar

Preventie van psychische problemen en behandeling zónder het gebruik van internet zijn niet meer denkbaar. Internetinterventies blijken effectief, besparen kosten en kunnen een groot publiek bereiken. Dit geldt met name voor depressie- en angstpreventie voor mensen met lichte en zwaardere problematiek. Dit concluderen onderzoeker Heleen Riper en collega’s van de vakgroep Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam in de ZonMw Kennissynthese 2013.

Nuttig voor diverse psychische problemen
E-health vormt een belangrijk onderdeel van de toekomstige herstructurering van de geestelijke gezondheidszorg, zoals blijkt uit de recente plannen van VWS. De vraag of eHealth hieraan daadwerkelijk een bijdrage kan leveren wordt nu positief beantwoord in de Kennissynthese 2013.

Naast het nut voor depressie- en angstpreventie stapelen de bewijzen zich ook op voor online suïcidepreventie, preventie van eerste psychosen en overbelasting bij mantelzorgers. Internet wordt ook veelvuldig gebruikt voor de versterking van mentale vitaliteit voor mensen met én zonder psychische problemen.

Nederland voorop
Onderzoek toont aan dat Nederland wereldwijd voorop loopt in het onderzoek naar en implementatie van online preventie en behandeling. Riper en collega’s concluderen echter eveneens dat voor de bestendiging van online preventie en behandeling anders dan depressie en angst aanvullend onderzoek nodig is. En dat opschaling van deze interventies in de praktijk van alledag nog steeds een uitdaging vormt.

Toekomst van onlinepreventie
De VU-onderzoekers laten ook zien dat innovatieve digitale trends in onderzoek de toekomstige ontwikkeling van een individuele aanpak van psychische problemen mogelijk gaan maken. Nieuwe onderzoeksmethoden maken het voorstelbaar meer grip te krijgen op voor wie welke preventie en behandeling het meest geschikt is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *