Praten over zelfdoding, hoe doe je dat?

Praten over zelfdoding is belangrijk, zo blijkt uit onderzoek en uit de ervaringen van nabestaanden. Maar: hoe praat je over zelfmoordgedachten? NOS stelde een aantal veelgehoorde vragen aan twee trainers van 113 Zelfmoordpreventie:  Iris Zuidweg en Stijn Loeffen.

Wat moet je doen of zeggen? 

Begin met benoemen van wat je ziet bij de ander. Bijvoorbeeld: het valt me op dat je vaak zegt dat je het leven te zwaar vindt. Of: het valt me op dat je je terugtrekt.  Belangrijk is wel dat je jouw zorgen heel concreet benoemt. Draai er niet eromheen. En vraag vervolgens duidelijk: denk je wel eens aan zelfmoord?

Mensen die zelfmoordgedachten hebben, voelen zich vaak klem zitten, alsof ze geen kant op kunnen. Laat iemand zijn of haar verhaal vertellen. Vraag of iemand concrete plannen heeft, onderzoek de wanhoop goed. Vraag ook: wat vind jij dat we nu moeten doen? Hoe kunnen we samen hulp zoeken?”

Wat moet je in ieder geval niet doen of zeggen?

Meteen oplossingen of adviezen geven is geen goed idee.  Beloof niet dat je het niemand zult vertellen, wees daar eerlijk en duidelijk in. Maar zeg ook: als ik er met iemand over praat, dan doe ik dat niet zonder jou te vertellen wat er besproken wordt. Het is belangrijk voor jezelf en de veiligheid van de ander om niet alleen rond te lopen met deze informatie.

Hoe zoek je samen hulp?

Je kunt voorstellen om samen naar de huisarts te gaan. Bel samen, of vraag wanneer de afspraak is en kom er de volgende dag op terug. Je kunt ook zelf de huisarts bellen met zorgen. Maar wat je ook doet: laat het niet los, hou contact met iemand.”

Waar kan je terecht voor meer hulp of advies?

113 Zelfmoordpreventie  heeft een gratis online training ontwikkeld, deze staat op www.vraagmaar.nl/online-training. In deze training leer je hoe je zelfmoordgedachten kunt herkennen en hoe je het gesprek kunt beginnen.

Bron: nos.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *