Overmatig gebruik van social media door jongeren verhoogt de kans op depressie, blijkt uit nieuw onderzoek, zo meldt hln.be
In vorige onderzoeken werd al gekeken naar de mogelijke schadelijke invloed van het veelvuldige gebruik van social media op de psychische gezondheid. Zo bleek uit een onderzoek eerder dit jaar dat het overmatige gebruik van social media tot slaapstoornissen kan leiden, een andere studie linkte de slechte slaapkwaliteit aan een grotere vatbaarheid voor angst en depressie.
De nieuwe studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de Pittsburgh School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania. Er werd nagegaan of er een rechtstreekse link is tussen een toegenomen gebruik van social media, platformen zoals Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr en Pinterest, en de ontwikkeling van depressie.
Hoge indicatoren
De onderzoekers ondervroegen 1787 jongeren en jong-volwassenen tussen 19 en 32 jaar. Zij hadden eerder aangegeven dat ze gemiddeld 61 minuten per dag en 30 keer per week met social media bezig zijn. Van de deelnemers aan de studie bleek een kwart “hoge” indicatoren te vertonen die wijzen op depressie.
De deelnemers die hun social media het vaakst per week checkten, hadden 2,7 keer meer kans om een depressie te ontwikkelen in vergelijking met hen die de sociale media het minst checkten.
Leegte opvullen
Hoofdonderzoeker Lui yi Lin waarschuwt voor overhaaste conclusies rond oorzaak en gevolg. Aan de ene kant kan het zijn dat veelvuldig gebruik van social media depressief maakt, maar “het kan ook dat mensen die al depressief zijn, vaker op sociale media te vinden zijn om hun leegte op te vullen,” zegt Lin.
“Het is vooral belangrijk dat jongeren door artsen worden aangespoord om de social media op een voor hen positieve manier in hun leven in te lassen, en ze weg te leiden van een meer problematisch gebruik”, zegt arts Brian Primack.
Sommige social mediaplatforms hebben zelf al preventieve maatregelen ingelast. Zo zal Tumblr bij een zoektocht naar info rond de tags ‘depressie’ of ‘suicide’ een boodschap uitsturen – Alles in orde? – en links geven naar instanties die kunnen helpen.
Van depressie wordt verwacht dat het in 2030 de meest voorkomende aandoening zal zijn in hoge-inkomenslanden.
Bron: hln.be