Ouderenmishandeling onderschat probleem

Een op de tien meldingen van huiselijk geweld bij de politie gaat over jongeren die een ouder mishandelen. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van TNO en kennisinstituut Movisie.

De Steunpunten Huiselijk Geweld krijgen jaarlijks ten minste tweeduizend meldingen van oudermishandeling. Het gaat vrijwel altijd om jongens vanaf 14 jaar die naast agressie ook gedrags-, psychiatrische of verslavingsproblemen hebben. Het slachtoffer is vaak de alleenstaande biologische moeder. Het gaat om ernstige lichamelijke mishandeling, brandstichting, manipulatie en scheldpartijen. Ook het dreigen met geweld, wapens of zelfmoord komt vaak voor. Bij bijna twee derde van de plegers was er al hulpverlening in huis.

Volgens de onderzoekers is een landelijke publiekscampagne nodig om meer bekendheid te geven aan dit probleem. Daarnaast is het volgens hen belangrijk dat agressie en geweld ter sprake komen bij de GGD-arts die de jongeren ziet rond hun 13de jaar en dat hulpverleners specifieker worden opgeleid in het signaleren van en omgaan met mishandeling van ouders.

Bron: nji.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *