Optimisme kun je trainen, tips voor een positieve kijk op het leven

Het weer deze zomer valt tegen, op het werk zijn er veel problemen in verband met corona en ook in je relatie loopt het niet echt lekker.  Waar de een de schouders laat hangen en somber wordt, blijft de optimist denken aan de positieve kanten. Maar kun je optimisme leren en trainen? Jazeker, hiervoor zetten we wat tips op een rij.

Optimisten worden gemiddeld ouder dan mensen met een pessimistische blik op het leven, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Boston. Optimisten hebben anderhalf keer meer kans om 85 jaar of ouder te worden dan mensen met een pessimistische kijk op het leven.  Dertig jaar lang volgden de onderzoekers van de universiteit van Boston duizenden mensen. De wetenschappers ontdekten dat pessimisme dezelfde negatieve invloed heeft op de levensverwachting als een hartkwaal of diabetes. Dat komt, vermoeden de onderzoekers, omdat optimisten beter voor zichzelf zorgen en dus een gezondere leefstijl hebben.

Optimisten zijn daarnaast ook gemiddeld gelukkiger en succesvoller. Natuurlijk krijgen ook zij te maken met tegenslag. Maar waar de pessimist de moed al snel laat zakken, gelooft de optimist in mogelijkheden en ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Heb jij de neiging jezelf de put in te praten? Dat is maar ten dele het ‘aard van het beestje’. Optimisme is namelijk maar voor 25 procent genetisch bepaald. Voor de overige 75 procent is een positieve kijk op het leven aan te leren. Hierbij geldt: oefening baart kunst, en na verloop van tijd wordt optimistisch denken een automatisme. Je traint het zo:

 

  • Verleng je positieve ervaringen

Als je aan iets positiefs denkt, kun je niet tegelijkertijd negatieve gedachten hebben. Maak er daarom een gewoonte van om vaak en lang aan positieve ervaringen terug te denken. Mooie muziek gehoord? Een fijne vakantie gehad of heerlijk gegeten? Denk er vaak aan terug en praat of schrijf erover.

 

  • Focus op wat goed gaat

Een pessimist gaat bij de pakken neerzitten, is thuis geen leuk gezelschap, verwaarloost vriendschappen, gaat minder sporten en ongezonder eten.  Gedraag je daarom als een optimist en blijf ook juist kijken naar wat wél goed gaat in je leven: gezondheid, liefde, vriendschappen, familie, hobby’s, huis. Sta daar vaker en bewuster bij stil.

 

  • Wees dankbaar

Koop een notitieboek en schrijf daar elke avond voor het slapengaan drie dingen in waar jij dankbaar voor bent of die jou positief hebben geraakt. Dat kunnen dingen zijn die jij goed hebt gedaan. Maar kleine geluksmomenten zijn ook goed: de zon scheen en die aardige automobilist gaf jou voorrang.

 

  • Verander ‘het lukt nooit’ in ‘het lukt nu nog niet’ en ‘het gaat mij lukken’ 

Jij en je vriendin gaan allebei hardlopen. Maar waar je vriendin met sprongen vooruitgaat en steeds makkelijker loopt, blijft het voor jou iedere keer hard werken. Je kunt het bijltje erbij neergooien en denken: ik kan dit niet. Maar je helpt jezelf meer door te zeggen: ik gaat nu nog niet zoals ik zou willen, maar ik heb de tijd. Over een paar maanden gaat het al veel beter.

 

  • Pak (nieuwe) kansen

Wat als je na dat jaar nog steeds weinig vooruitgang hebt geboekt met hardlopen? Of na ettelijke sollicitaties nog steeds niet bent aangenomen voor je ideale baan? Dan zoekt de optimist naar het volgende ‘best mogelijke’. Misschien heb je meer aanleg om te fietsen of te zwemmen?  Of kom je in aanmerking voor een andere leuke functie. Als optimist weet je dat je altijd kunt leren en ontdekken en altijd een oplossing zult vinden.

 

  • Zoek positieve voorbeelden

Een verslaving,  een psychische of fysieke aandoening?  Het kan fijn zijn om mensen te ontmoeten die hetzelfde meemaken. Zo weet je dat je niet de enige bent. Hier kom je ook mensen tegen die het probleem hebben overwonnen of er op een goede manier mee hebben leren leven. Van deze goede voorbeelden kun je leren.

 

  • Ga van doemdenken naar ‘dankzij’

In verdrietige situaties kun je vaak ook een positieve kant zien. Je oefent dat door je zin te beginnen met ‘dankzij’. Bijvoorbeeld: dankzij mijn ontslag ben ik aan een burn-out ontsnapt. Of: dankzij mijn ziekte heb ik gezien dat ik veel lieve mensen om mij heen heb. Kun je echt niets positiefs aan jouw situatie ontdekken? Vraag een optimist in je omgeving om mee te denken. Dat kan heel verhelderend zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *