Onderzoek naar inzet ervaringsdeskundigheid bij depressie

Het Radboudumc afdeling psychiatrie en TopGGz-instelling Pro Persona slaan de handen ineen met het Expertisecentrum Handicap en Studie, het Nederlandse Kenniscentrum voor Angst en Depressie en de Depressie Vereniging voor het onderzoek ‘De kracht van depressie’. Hiermee onderzoeken zij de inzet van ervaringsdeskundigheid voor mensen met depressie. Het doel is een module te ontwikkelen voor het gebruik van ervaringskennis in de behandelpraktijk en een digitale app, die informatie algemeen toegankelijk maakt.

Het onderzoek ‘de kracht van depressie’ heeft een subsidie ontvangen van ZonMw en vindt plaats onder de vlag van de onderzoeksafdeling van het Expertisecentrum Depressie van Pro Persona, gevestigd in Nijmegen. Het Expertisecentrum is er voor cliënten met een chronische of therapieresistente depressie.

Inzet van ervaringsdeskundigheid
Tot nu toe is nauwelijks onderzoek gedaan naar de inzet van ervaringsdeskundigheid voor mensen met een depressie. Ervaringskennis en zelfmanagement-strategieën worden onderzocht op hun bijdrage in het persoonlijk en maatschappelijk herstel van gebruikers. Daarvoor worden bezoekers van de website van de Depressie Vereniging en Mindblue, deelnemers aan lotgenotengroepen van de Depressie Vereniging en patiënten bij Pro Persona benaderd.

Ontwikkeling module en digitale app
Door het betrekken van diverse doelgroepen kunnen de module en app op maat ontwikkeld worden. Junior onderzoeker Dorien Smit: “Met de interviews hopen we erachter te komen hoe mensen met depressie geleerd hebben met hun situatie om te gaan, hoe ze de weg naar herstel ervaren en hoe je ervaringskennis op een goede manier kunt delen. De resultaten worden gebruikt om een module te ontwikkelen voor het gebruik van ervaringskennis in de behandelpraktijk. Daarnaast ontwikkelen we een digitale app, die bestaande informatie over ervaringskennis algemeen toegankelijk maakt voor mensen met een chronische depressie.”

Interesse of deelname
Interesse in het project of vragen over deelname? Stuur een mail naar junior onderzoeker Dorien Smit: de.kracht.van.depressie@propersona.nl

Bron: ZonMw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *