OCO – Interview Harvey

‘Geloof me, ik rust niet voordat jij onder de Brienenoordbrug slaapt!’. Met een mengeling van woede en pure haat richtte de Boze Buurman zich tot Harvey, die  zich ondertussen geen raad meer wist met de aantijgingen. Net als zijn moeder Sara trouwens, die later zou aangeven slapeloze nachten van het verbale geweld te hebben gehad.

Harvey lag al langere tijd overhoop met Boze Buurman. Hij kon nog geen muziekje draaien, of hij kreeg het verwijt teveel herrie te maken. Als Harvey de deur achter zicht dichtdeed, kwam de buurman eveneens met een tirade. Of als Harvey naar de zin van de buurman te hard praatte door zijn mobiele telefoon met een vriend. De ergernissen stapelden zich op met het verstrijken van de tijd, waarbij Boze Buurman niet schuwde te dreigen. Het ging zelfs zover, dat hij bij de woningbouwvereniging aandrong op uitzetting van Harvey uit diens woning.

Voor Harvey was het leven altijd al moeilijk geweest. Huiselijk geweld van zijn vader had een Post Traumatische Stress Stoornis veroorzaakt, waardoor hij de laatste jaren niet veel verder kwam dan bankhangen en blowen. Hoewel Sara hem nadrukkelijk aanspoorde actiever te worden, bleef Harvey hangen in somberheid en passiviteit. De ruzie met de grote en sterke buurman, die een imposante gestalte bezat, bezorgde hem sterk depressieve gevoelens.

Bij de GGZ in Gouda vertelde Harvey over zijn nijpende situatie en de angstgevoelens waarmee hij rondliep. Hij kreeg het advies om gebruik te maken van de onafhankelijke cliënt ondersteuning (OCO) van Stichting Kernkracht, een organisatie waarvan hijzelf en ook Sara niet eerder hadden gehoord. ‘Maar achteraf zijn we zo ongelofelijk blij en dankbaar dat Kernkracht op ons pad is gekomen’, vertelt Sara wanneer ze terugblikt op de roerige en verdrietige periode die haar zoon  moest doormaken. ‘De cliëntondersteuners hebben mijn zoon zijn leven teruggegeven.’

Het gevaar van de uitzetting uit de woning werd weggenomen door de cliëntondersteuner in overleg met het Zorgnetwerk en de Straatadvocaat.
Samen zijn zij op de hoogte van de wet en regelgeving binnen het sociaal Domein en wisten dat het verzoek van Boze Buurman onhaalbaar was.
Daarnaast, zegt Sara, bloeide Harvey op door de steun die hij ontving. ‘Mijn zoon was een wrak geworden, hij sprak bijna niemand meer op het laatst.
Het deed mij heel veel pijn om te zien hoe hij was afgegleden. Maar de hulp van Kernkracht heeft hem hoop en perspectief gebracht. Harvey vond het heel fijn te
ervaren dat hij niet alleen stond in zijn strijd tegen de buurman. Ik steunde hem natuurlijk wel, maar ik ben zeventig jaar en ben geen professioneel hulpverlener. Harvey kon bij de cliëntondersteuner van Kernkracht datgene kwijt waar hij behoefte aan had. Dat nam een flink deel van de spanning gelijk weg. Het is zó belangrijk voor mensen in nood dat ze gehoord worden.’

Sara stelt dat Harvey weer de energie heeft om het leven aan te gaan. Praktische beslommeringen als administratie pakt hij inmiddels op met hulp van Impegno, een organisatie die door Kernkracht bij het proces werd betrokken. ‘Hij durft mensen weer te vertrouwen en dat is prachtig. Van de buurman heeft hij inmiddels geen last meer. Maar het allermooiste vind ik nog wel dat de cliëntondersteuners van Kernkracht Harvey hebben aangespoord om zijn eigen ervaring te gebruiken om anderen te helpen. Er zijn heel wat mensen met problemen en het is nu zijn doel om zich bij Kernkracht te laten scholen tot ervaringsdeskundige. Jezelf voor anderen inzetten, is het mooiste dat er is. Ik ben trots op Harvey dat hij zich aan het ontwikkelen is. Daarom durf ik te zeggen dat Kernkracht niet één, maar twee mensen heeft gered. Ik heb me heel veel zorgen gemaakt de afgelopen jaren. Ik ben gelovig en zie hier duidelijk de hand van God in. Ik kon gewoon niet begrijpen dat mijn zoon uit zijn huis zou worden gezet en dat God dat toeliet. De cliëntondersteuners van Kernkracht verdienen heel veel lof. Ik heb ze in mijn hart gesloten.’

Door Gerrit-Jan van Heemst | vrijwilliger bij KernKracht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *