Nog altijd tekort aan pleegouders voor tieners

De pleegzorg in Nederland is in 2012 met 4% gegroeid. De oorzaak van deze groei is een toename van het aantal nieuwe pleegouders, zo meldt Pleegzorg Nederland. In de afgelopen tien jaar is het aantal kinderen dat gebruik maakt van pleegzorg verdubbeld, maar er is nog altijd een tekort aan pleegouders voor tieners.

In 2012 hebben 20.949 kinderen voor korte of langere tijd gebruik gemaakt van pleegzorg dankzij de inzet van 16.330 pleeggezinnen. In dat jaar zijn er 3.066 nieuwe pleegouders bijgekomen. Dat is 8% meer dan in 2011. 33% van de geplaatste kinderen is vier jaar of jonger en 37% van de kinderen is in de basisschoolleeftijd. 30% van de pleegkinderen die afgelopen jaar onderdak hebben gevonden bij pleegouders is 12 jaar of ouder.

Pleegzorg Nederland ziet dat het aanbod van nieuwe pleeggezinnen niet altijd aansluit op de vraag van de kinderen op de wachtlijst. Vooral voor tieners is het tekort aan pleegouders groot. ‘Juist ook tieners gun je het om in gezinsverband op te groeien, wanneer dat thuis niet mogelijk is. In de alledaagse dingen, zoals hulp bij het maken van huiswerk en leren omgaan met zakgeld, kunnen pleegouders een jongeren helpen om de laatste stappen te zetten op weg naar zelfstandigheid,’ aldus Mark Bent, woordvoerder Jeugdzorg Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.