Nieuwe cursus ‘werken met eigen ervaring’ succesvol afgerond!

In het voorjaar heeft er weer een cursus  ‘werken met eigen ervaring’ plaats gevonden. Acht cursisten hebben met goed resultaat het certificaat op 29 juni ontvangen.  De Stichting KernKracht is blij dat er weer nieuwe ervaringsdeskundigen ingezet kunnen worden voor het geven van voorlichting en gastlessen op middelbare scholen of het beroepsonderwijs. Wij wensen hen heel veel succes bij hun belangrijke voorlichtingswerk en heten hen van harte welkom bij de Stichting KernKracht.

 

Hieronder twee reacties/ intervieuw van cursisten:

Werken?

Voordat je met de cursus gaat beginnen, denk je dat je gaat werken. Je vraagt je af hoe je dat kunt doen, werken met je eigen ervaring. We werden bij elkaar gezet in een groep, allemaal (redelijk) jonge mensen met hun eigen ervaringen, met hun eigen diagnose, met hun eigen mogelijkheden.Je gaat inderdaad aan het werk tijdens deze cursus. Je krijgt er niet voor betaald, maar het is hard werken.

Wat doe je dan met je eigen ervaring?

Daar kan ik niet zo snel een antwoord op geven. Het gaat om je ervaring die je hebt opgedaan bij de GGZ. Dat kan positief of negatief zijn. Deze ervaring is een deel van wie je bent. Er is een diagnose gesteld. Iemand heeft bepaald dat er iets met je aan de hand is. Je bent anders. Jouw reactie op die diagnose en wat de diagnose over jou vertelt en de manier waarop je reageert, hoe je daar mee omgaat, dat maakt het tot jouw ervaring. Die ervaring deel je met de anderen in de groep. Dat kan pittig zijn, omdat die diagnose zoveel met je doet en met je gedaan heeft.

Ervaringen delen?

Je moet niet denken dat wat jou overkomen is, dat dat bij anderen net zo is verlopen. Iedereen heeft een ander verhaal, andere omstandigheden en daarom een andere mening. Daarom leer je er zo veel van, het leert je dat wat jouw overkomen is, maar een klein deel is van het verhaal. Je leert veel van wat anderen je vertellen en als je goed luistert, gaan die ervaringen deel uitmaken van jouw ervaringskennis.

Waren er verrassingen tijdens de cursus?

Ja, voor mij was een grote verrassing dat je soms vooroordelen hebt naar mensen, dat je denkt dat iemand die er zo en zo uitziet en die zich zo en zo gedraagt dat diegene toch geen moeilijke jeugd zal hebben gehad. Tijdens de cursus hebben een aantal mensen hun levensverhaal verteld. Het was voor mij schrikken toen iemand een verhaal hield waarin overeenkomsten waren met wat er in mijn levensverhaal was gebeurd, dat was schrikken en een verrassing tegelijk. Iemand van wie je het niet verwacht, dat diegene dan toch een moeilijke jeugd heeft gehad.

Waarom zou je de cursus aanraden?

Persoonlijk heb ik er veel van geleerd. Als je openstaat voor ervaringen van anderen en als je inderdaad zelf met ervaringskennis aan het werk wilt gaan. Als je voorlichting wilt geven aan anderen over je eigen ervaring en die van anderen, als je deze ervaringen bespreekbaar wilt en kunt maken, dan is het een cursus die je daarbij ondersteunt en je de informatie geeft om dat te gaan doen.

Betty

Deelnemer 2:

De aanleiding voor mij om de cursus te volgen was mijn drive om voorlichting te geven op middelbare en hogere scholen met betrekking tot het onderwerp gokverslaving. De cursus is voor mij zeer waardevol geweest aangezien er heel diep op de kunde van het presenteren en het omgaan met publiek wordt ingegaan. De cursisten waren gedreven net als de inspirerende begeleiding van Odette en Elize. Wat de cursus een boeiend geheel maakte waren de ervaringsverhalen van de cursisten maar zeker ook de casussen vanuit de praktijk. Een belangrijk onderwerp uit de cursus is ‘herstel’. Voor mijn eigen herstel was deze cursus zeker nuttig maar het belangrijkste wat ik geleerd heb is hoe ik een ander kan helpen in zijn of haar herstel.

 

Maarten

 

2 reacties op “Nieuwe cursus ‘werken met eigen ervaring’ succesvol afgerond!

 1. Beste mensen.
  Via de GGZ kreeg ik te horen over de cursus “‘ werken met eigen ervaring ”
  Na dit gelezen te hebben is het voor mij zeer interesant om als er weer een cursus wordt gegeven hier aan mee te doen.
  Heb heel veel ervaring in de bouw opgedaan, maar ben zins een jaar zonder werk en zou heel graag mijn ervaringen willen delen met andere.

  Ik hoop dat u mij hier over kan berichten wat mijn mogelijk heden zijn.

  Met vriendelijke groet.

  Willem Verwaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *