Nieuw onderzoek naar afbouwen antidepressiva

ZonMw geeft subsidie voor nieuw onderzoek dat duidelijker moet maken hoe mensen het best antidepressiva kunnen afbouwen.  Jaarlijks slikken meer dan een miljoen Nederlanders antidepressiva en stoppen met deze medicijnen blijkt lastig te zijn.  Het Amsterdam UMC en het Radboudumc krijgen nu subsidie voor onderzoek om meer inzicht te krijgen in hoe patiënten het best kunnen stoppen, zo meldt de NOS.

Vorig jaar  hebben 1,1 miljoen Nederlanders antidepressiva gebruikt, aldus de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Alleen al in de eerste negen maanden van dit jaar gebruikten een miljoen mensen een van de middelen. Antidepressiva worden niet alleen voorgeschreven bij depressies, maar ook bijvoorbeeld tegen zenuwpijn, angststoornissen en dwangstoornissen. Aan het zogeheten TAPER-AD onderzoek kunnen 200 mensen meedoen die de middelen paroxetine of venlafaxine slikken en ten minste zes maanden zijn hersteld van een depressie.

Lagere dosering
In het onderzoek gaat de helft van de deelnemers de antidepressiva afbouwen volgens een protocol dat is gebaseerd op afbouwvoorbeelden van onder meer de verenigingen van huisartsen en psychiaters. De andere helft bouwt langzamer af, met kleinere stappen. Dat gebeurt met behulp van doseringen die nu niet regulier verkrijgbaar zijn.

Vervolgens wordt gekeken of het beide groepen even goed lukt om te stoppen en om het zonder medicatie vol te houden. Daarnaast kijken de onderzoekers hoeveel moeite de twee groepen hadden met het stoppen en of deelnemers na het afbouwen opnieuw in een depressie belanden.

Hoogleraar psychiatrie Jim van Os van het UMC Utrecht is kritisch over het onderzoek. Hij deed zelf ook onderzoek naar het afbouwen van antidepressiva met zogeheten taperingstrips, die kleinere doseringen bevatten dan de pillen die regulier verkrijgbaar zijn. Zo’n tweederde van de deelnemers stopte minstens een jaar.

Bron en uitgebreid artikel op nos.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *