Recent onderzoek laat zien dat persoonlijkheids-stoornissen in het algemeen een negatief effect kunnen hebben op de behandeling van depressie. Er was tot nu toe sprake van tegenstrijdige bevindingen hierover.
Depressie werd vaak als zelfstandige stoornis behandeld. Het is echter bekend dat 2 van de 3 mensen met een depressie ook een persoonlijkheidsstoornis hebben; vaak is er sprake van een ontwijkende of vermijdende persoonlijkheidsstoornis. Het onderzoek laat zien dat als je niet beide stoornissen aanpakt, de kans op succesvolle behandeling van depressie 50 % lager is. Men komt dan vroeg of laat weer terug in behandeling voor zijn probleem. Hiermee is aangetoond hoe belangrijk het is te weten of mensen met depressies ook een persoonlijkheidsstoornis hebben; behandelaren kunnen de behandeling hierop afstemmen.
Dit nieuwe inzicht is niet alleen van belang voor de behandeling van patiënten, maar ook voor de kosten van de behandeling. Je kunt enorm besparen op behandeling van depressie als je tijdig signaleert of er een tweede stoornis is die gelijktijdig moet worden aangepakt.
Ook levert het onderzoek nieuw inzicht op over de zogenaamde ‘treatment resistance’, de weerstand tegen behandeling die mensen met depressie vaak hebben. Iemands persoonlijkheid speelt daarbij een rol. Dr. Simone Kool, een van de onderzoekers en psychiater bij PuntP: “Nu we meer weten over het verband tussen depressie en persoonlijkheidsstoornissen kunnen we betere behandelingsmethoden gebruiken en ontwikkelen. Monotherapie, enkelvoudige behandeling, is niet voldoende voor deze patiënten; er zullen verschillende manieren van behandelen ingezet moeten worden, bijvoorbeeld een combinatie van medicatie en psychotherapie. Ook intensievere behandeling zoals dagbehandeling behoort tot de mogelijkheden”.
Depressie is hard op weg om volksziekte nummer 1 te worden. Tussen de 5 en 10% van de mensen kampt met depressie, in milde of ernstiger vorm.
Het onderzoek is een mega-analyse, een systematische review en meta-analyse van Nederlandse psychiaters dr. S. Kool en professor J. Dekker, werkzaam bij Arkin en PuntP, en onderzoeksgroepen uit Cambridge, UK en Nieuw Zeeland. Resultaten zijn onlangs gepubliceerd in Journal of Personality Disorders. Het onderzoek vond plaats bij Arkin door de Depressie Research Group en bij de Engelse en Nieuw Zeelandse onderzoeksgroepen.Het gaat om het grootste systematische review van onderzoek naar de impact van persoonlijkheidstoornis op depressie. Bijna 80 eerdere onderzoeken zijn onder de loupe genomen.
PuntP behandelt kinderen, jongeren en volwassenen met complexe psychische klachten op het gebied van angst-, bipolaire stoornis en depressie. PuntP verleent deze psychiatrische zorg, eventueel in combinatie met verslavingszorg en andere specialismen van Arkin.
Bron: ggznieuws.nl