Mindfulness effectief bij stoppen met roken

Mentale oefeningen zoals mindfulness onderdrukken (ook) de onbewuste prikkels om een sigaret op te steken. Dit meldt Medical News Today op basis van een onderzoek van de Texas Tech University en de University of Oregon.

33 rokers volgden 14 dagen lang een mindfulnesstraining. Na deze training bleek dat ze gedurende die periode gemiddeld 60% minder sigaretten waren gaan roken. Dit was geheel onbewust gegaan: de deelnemers hadden niet of nauwelijks door dat hun rookgedrag afnam.

Controle over gedachten

Volgens de onderzoekers zorgt mindfulness ervoor dat rokers meer controle over hun gedachten krijgen. Dat onderdrukt op zijn beurt weer de onbewuste prikkels die aanzetten tot het willen opsteken van een sigaret. Dat de rokende deelnemers door de mindfulnesstraining minder gestrest raakten, droeg ook bij aan de afname.

Wilskracht

Verrassend genoeg was er geen correlatie waarneembaar tussen afname van het rookgedrag en de wilskracht om te stoppen. Dit impliceert dat ook rokers met weinig wilskracht baat kunnen hebben bij mentale training.

Bron: nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *