Minder jongeren hoeven dakloos te worden

Het aantal zwerfjongeren in Nederland kan waarschijnlijk aanzienlijk worden teruggebracht als het Engelse preventieprogramma ‘Early Intervention Model’ wordt ingevoerd. Dat zegt socioloog Peter Rensen die vergelijkend onderzoek heeft gedaan naar zwerfjongeren in Nederland, Engeland, Tjechië en Portugal.
Uit het onderzoek Combating Youth Homelessness, uitgevoerd in opdracht van de Europese Unie, blijkt dat problemen in het gezin in alle onderzochte landen de belangrijkste reden is voor jongeren om te gaan zwerven. ‘Het gaat om heel ernstige problemen zoals verbaal of fysiek geweld’, zegt Rensen. ‘Opvallend vaak is er trouwens een stiefouder in het spel die zich niet om de jongere bekommert.’ Nog een opmerkelijke uitkomst is dat meer dan een kwart van de zwerfjongeren als kind een ouder heeft verloren. Rensen: ‘Wat er dan precies misgaat, weet ik niet. Daar zou meer onderzoek naar moeten worden gedaan.’
Op dit moment telt Nederland naar schatting 9000 zwerfjongeren. Vergeleken bij Tjechië en Portugal is de hulpverlening rond deze jongeren hier goed geregeld. Maar van het Engelse Early Intervention Model kan Nederland volgens Rensen nog veel leren. ‘Het Engelse systeem voorkomt zonder al te veel poespas dat jongeren dakloos worden. En dat is ontzettend belangrijk, want juist door die dakloosheid raken jongeren vaak nog veel meer in de problemen.’Zodra een leraar, politieagent of hulpverlener in Engeland vermoedt dat een jongere het thuis niet meer uithoudt, treedt het preventieprogramma in werking. De jongere wordt verwezen naar een lokale organisatie, die aan de hand van vijf à tien simpele vragen vaststelt of dakloosheid dreigt. Deze vragen zijn samengesteld door hulpverleners en wetenschappers en zijn evidence based.
Lees dit bericht verder op Psy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *