Met LSD of paddo’s van je depressie af?

Trippen op paddo’s en LSD doen mensen niet alleen maar voor de lol. Patiënten van de Britse onderzoeker Robin Carhart-Harris krijgen de drugs ook tijdens hun therapie. Het is voor het eerst in 50 jaar dat de werking van de middelen wordt getest in een wetenschappelijk onderzoek, terwijl die middelen eigenlijk verboden zijn.

De afkorting LSD, ook wel acid genoemd, staat voor de chemische naam lysergeenzuurdi-ethylamide. Het stofje werd in 1938 per toeval ontdekt door Albert Hofmann nadat hij er een dag lang mee in zijn laboratorium had gewerkt. Hofmann was overtuigd van de helende werking van LSD en noemde het in een van zijn laatste interviews aan de New York Times “medicine for the the soul”.

Volgens Carhart-Harris kan de therapeutische trip wat opleveren, omdat het je normale denkpatroon in de war gooit. “Het verschuift het denken van je normale ingesleten patronen naar een wat meer vloeibaar en flexibel denken. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat mensen hun kijk op het leven veranderen.”

Carhart-Harris is vooral geïnteresseerd in het stofje psilocybine dat in paddo’s zit. Daarmee wil hij mensen met een depressie behandelen. “Zij hebben een soort wolk van negativiteit om zich heen; ze zijn pessimistisch en de wereld lijkt heel zwaar”, vertelt Carhart-Harris.

“Psilocybine zorgt ervoor dat je gaat hallucineren”, vervolgt hij. “Patiënten beschrijven een soort van verlichting en krijgen nieuwe inzichten in waarom ze depressief zijn.”

Carhart-Harris experimenteert niet alleen met paddo’s, maar ook met LSD. Hij legt mensen die LSD hebben gebruikt onder een MRI-scanner om te kijken wat er in hun hersenen gebeurt. Carhart-Harris hoopt op die manier meer inzicht te krijgen hoe LSD in een therapie gebruikt kan worden.

Gevaarlijk

Dat psychedelica gevaarlijk zijn, geeft Carhart-Harris gelijk toe: “We zijn er heel voorzichtig mee en screenen onze patiënten goed. We kijken bijvoorbeeld of patiënten vroeger geen psychoses hebben gehad, want dan zouden paddo’s misschien niet zo’n goed idee zijn.”

Om het gevaar op een bad trip zo klein mogelijk te maken, wordt er van te voren lang met de patiënten gepraat. “De behandeling gebeurt in een donkere relaxte omgeving met kalme muziek. We proberen om echt een positieve sfeer te creëren.”

Bron: NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *