Meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling

Professionals in de gezondheidszorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning, onderwijs, kinderopvang en justitie moeten verplicht gaan werken met een meldcode als zij een signaal krijgen van huiselijk geweld of kindermishandeling. Ook wordt het verplicht om de kennis van professionals over de meldcode te bevorderen. Bij elkaar gaat het om zo’n anderhalf miljoen professionals.
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) heeft het wetsvoorstel voorbereid dat het verplichte gebruik van deze meldcode regelt. Minister Opstelten (VenJ) is medeondertekenaar. Het wetsvoorstel werd eind oktober aangeboden aan de Tweede Kamer.

Vijf stappen
De meldcode is een overzichtelijk vijfstappenplan waarin staat wat een professional het beste kan doen bij een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling. De meldcode leidt de professional door het proces vanaf het eerste vermoeden tot aan het moment dat hij of zij moet beslissen over het doen van een melding.

Professionals druk bezig
Professionals die straks verplicht met de meldcode moeten werken, zitten ondertussen niet stil. Zorginstellingen, kinderopvangorganisaties, scholen, gemeenten etc. zijn druk bezig om medewerkers wegwijs te maken in het gebruik van de meldcode en alles wat daar bij komt kijken. Dat wordt bijvoorbeeld geïllustreerd door de grote vraag naar brochures over het basismodel voor de meldcode, daar zijn er inmiddels al meer dan 20.000 van besteld bij het ministerie van VWS.

App
Verder bestaat sinds enige maanden een speciale app waarmee mensen met een iPhone, iPad of een Android telefoon de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen downloaden. De app geeft in stappen weer wat mensen kunnen ondernemen als ze vermoeden hebben van huiselijk geweld of kindermishandeling. De staatssecretaris hoopt dat heel veel professionals in de gezondheidszorg, het onderwijs, de jeugdzorg, kinderopvang en justitie gebruik gaan maken van de app. ‘Een prachtig instrument, deze app. Zo kunnen professionals de meldcode altijd bij zich dragen en indien nodig gebruiken.’

Bron: Rijksoverheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *