Meer aandacht voor preventie en vroegsignalering

Preventie en vroege interventies bij verslaving en psychische problemen is mogelijk én kostenefficiënt. Het is daarom belangrijk dat er meer aan gedaan wordt. Dat is in het kort de oproep van GGZ Nederland aan Kamerleden voor het debat over het preventiebeleid dat deze week in de Tweede Kamer gevoerd wordt.

Doen wat werkt 

Effectieve preventie-interventies op het gebied van psychische aandoeningen en verslavingen worden helaas nog niet door het hele land ingezet en zijn nog niet overal vastgelegd in lokaal beleid. Doen wat werkt kan veel winst opleveren voor de kwaliteit van leven van jeugdigen en volwassen en voor de samenleving. Hiervoor moet kennis in sociale wijkteams over verslaving en vroegsignalering vergroot worden en moeten bekende effectieve, preventieve interventies ook echt ingezet worden.

Praktische voorbeelden 

Er zijn veel praktische voorbeelden hoe preventie en vroegsignalering breder ingezet kan worden. Het Netwerk Verslavingszorg van GGZ Nederland ontwikkelt het “Basispakket verslavingspreventie”. Een gestandaardiseerd pakket dat in elke gemeente in Nederland ingezet kan worden met effetieve interventies om drugsverslaving, gokverslaving, gameverslaving en alcoholmisbruik te voorkomen. In de brief aan de Kamerleden geeft GGZ Nederland een overzicht voor een aantal specifieke risicogroepen zoals rsicogroepen en thema’s zoals kindermishandeling, depressie en angst, kinderen van ouders met psychische problemen of kinderen van verslaafde ouders.

Lees hier de Brief GGZ Nederland tbv AO Preventiebeleid aan de Tweede Kamer.

Bron: ggznederland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *