Massale diagnosefraude bij behandeling burn-out

Tientallen psychologen declareren een behandeling voor een burn-out ten onrechte bij de zorgverzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer naar deze diagnosefraude. Één praktijk declareerde zelfs behandelingstrajecten in een luxe hotel voor tienduizenden euro’s.

Voor het onderzoek heeft Pointer een twintigtal grote en kleine GGZ-instellingen benaderd. Die gaven aan dat de behandeling voor burn-out bij de zorgverzekeraar via de basisverzekering kon worden gedeclareerd. Dat is ook op sommige websites van instellingen te lezen.

In de praktijk blijkt dat psychologen burn-out vaak onder een ander label – bijvoorbeeld angststoornis – wegschrijven, zodat de behandeling alsnog wordt vergoed. Om de behandeling vergoed te krijgen is het namelijk noodzakelijk dat deze in de DSM-5 – een handboek van psychiatrische stoornissen – opgenomen is. Burn-out staat echter niet in de zogenaamde ‘psychiatriebijbel’. Sinds 2013 moet de werknemer de kosten voor zo’n behandeling zelf betalen.

Het ministerie is niet van plan op korte termijn de behandeling voor een burn-out weer via de basisverzekering te laten vergoeden.

Bron: pointer.kro-ncrv.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *