Mantelzorgers psychiatrie zwaarder belast

Uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam blijkt dat mantelzorgers die zorgen voor iemand met psychiatrische problemen of iemand met dementie zich zwaarder belast voelen dan andere mantelzorgers, zo lezen we in het Parool.

Het onderzoek richtte zich op mantelzorgers die taken uitvoeren zoals wassen, aankleden, aan het toedienen van medicijnen en het verzorgen van wonden, de zogenaamde complexe mantelzorg. Zorg die ook wel door verpleegkundigen wordt uitgevoerd.

Een kwart ben hen heeft behoefte aan respijtzorg. Hierbij wordt de zorg tijdelijke overgedragen aan iemand anders. Of dit een vrijwilliger of een professional is maakt de mantelzorger niet uit volgens het onderzoek, maar wel heeft men de respijtzorg bij voorkeur aan huis.

Bij de zorg voor dementerenden is er ook behoefte aan nachtelijke respijtzorg. Verzorgers van mensen met niet-aangeboren hersenletsel, een verstandelijke beperking of psychiatrische problemen hebben behoefte aan logeervoorzieningen voor degenen die ze verzorgen zodat de mantelzorgers even ontlast worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *