Te lang is middelmaat troef in de GGZ, wordt met de mond beleden dat de patiënt centraal staat en wordt de familie als het erop aankomt aan de zijlijn gehouden. Wat Ypsilon betreft komt daar snel verandering in, blijkt uit een manifest dat de vereniging dit weekend heeft gepubliceerd in haar tijdschrift YN. Zowel op het gebied van de basiszorg, als de familie en het gezondheidssysteem zijn grote stappen te zetten.
Zo vormen aandacht en presentie (er ‘zijn’ voor iemand) nog bijna nergens de basis voor zorg en bestaat de behandeling vaak louter uit medicatie. Bewezen effectieve behandelingen behoren daarentegen niet standaard tot het zorgaanbod. De druk op mantelzorgers GGZ blijft ongekend hoog doordat ze goede steun en training ontberen en naasten mogen vaak niet standaard meepraten bij behandelplanbesprekingen. Bedden worden afgebouwd zonder dat eerst een beter alternatief is opgebouwd en de wachttijd op behandeling in de specialistische GGZ is onaanvaardbaar lang.
“Deze tijd vraagt om lef, om nieuwe stappen, om een andere manier van werken. Om professionals en bestuurders die uitgaan van betrokkenheid en present zijn, die vanzelfsprekend uitgaan van werken in de triade en die energie steken in de zwakste groep. Om bestuurders en politici die snappen dat er meer nodig is dan alles op papier goed geregeld te hebben”, aldus voorzitter Jan Zandijk en directeur Bert Stavenuiter die het manifest namens de vereniging ondertekenden.
Volgens Stavenuiter zit Ypsilon wekelijks met zorgverleners en beleidsmakers rond de tafel om de zorg en de ondersteuning te verbeteren. “Daar stellen we ons zo constructief mogelijk op. Maar wie een dag bij ons aan de telefonische adviesdienst zit, weet dat er nog een wereld te winnen valt. Met dit manifest geven we daar woorden aan.”
Ypsilon roept familieleden en cliënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars, beroepsgroepen en zusterorganisaties, koepels en brancheorganisaties, gemeenten, politici en het ministerie van VWS op tot een radicale omslag in denken en doen. Ypsilon roept op om alle in het manifest genoemde punten aan te pakken. Omdat mensen in de GGZ én hun naasten recht hebben op véél beter.
Het manifest werd op de Studiedag 2015 van Ypsilon aageboden aan Marjan ter Avest, directeur van het Landelijk Platform GGz, die toezegde dat het een plaats zou krijgen aan de muur van haar kantoor, zodat ze het elke dag ziet. De komende tijd zal Ypsilon het document agenderen op plekken waar ze met beleidsmakers aan tafel zit. Dat gebeurde vorige week al tijdens een invitational conference voor organisaties die zich sterk maken voor mantelzorgers GGZ.
Bron: Ypsilon