Ook leeftijd moeder beïnvloedt kans op autisme

Het is al langer bekend dat oudere vaders meer kans hebben op een autistisch kind. Nieuw onderzoek toont nu dat ook de leeftijd van de moeder meespeelt. Opmerkelijk is dat niet alleen oudere moeders een hogere kans hebben op een kind met autisme, maar ook tienermoeders.
De onderzoekers analyseerden de gegevens van ruim 5,5 miljoen kinderen, waaronder meer dan 30.000 met autisme, in vijf landen – Denemarken, Israël, Noorwegen, Zweden en Australië. De kinderen werden geboren tussen 1985 en 2004 en opgevolgd tot in 2009.

  • Hoe hoger de leeftijd van de vader, hoe hoger het risico op een kind met autisme. Vaders van 40 tot 49 hebben een 28 procent hoger risico dan vaders van 20 tot 29. Van vaders ouder dan 50 lag het risico zelfs 66 procent hoger.
  • Ook de leeftijd van de moeder speelt een rol. Moeders van 40 tot 49 hebben een 15 procent hoger risico dan moeders van 20 tot 29.
  • Bij tienermoeders lag het risico 18 procent hoger dan bij moeders van 20 tot 29.
  • De combinatie van een oudere vader en een oudere moeder versterkte de risico’s van beide.
  • Ook een groter leeftijdsverschil tussen vader en moeder veroorzaakt een groter risico op een kind met autisme. Vaders van 35 tot 44 die minstens 10 jaar ouder waren dan hun partner, liepen het grootste risico. Moeders van 30 tot 39 met een partner van ten minste 10 jaar jonger hadden het laagste risico.

Dat het risico op autisme bij oudere vaders stijgt, is te wijten aan het feit dat het aantal mutaties in hun sperma stijgt met de leeftijd. Waarom de leeftijd van de moeder of het leeftijdsverschil tussen beide ouders het risico op een kind met autisme verhoogt, is nog onduidelijk.

Bron: gezondheid.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *