Kwart van profvoetballers kampt met angst of depressie

Een kwart van de actieve profvoetballers kampt met depressies of angsten. Dat stelt spelersvakbond FIFpro na een onderzoek.

De organisatie heeft 180 actieve spelers en 121 spelers die net gestopt zijn ondervraagd en concludeert dat depressies vaker voorkomen onder voetballers dan bij werknemers in andere bedrijfstakken.

Spelers uit Nederland, Schotland, Ierland, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland deden in samenwerking met de nationale bonden mee aan het onderzoek.

Uit de resultaten bleek dat 26 procent van de actieve spelers lijdt onder depressies en angsten. Onder net gestopte spelers ligt dat percentage zelfs op 39.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde in 2012 dat 10,5 procent van de Nederlandse bevolking depressieve klachten had, onder mannen was het met 7,9 procent nog lager.

Enke

Hoofdonderzoeker en oud-speler Vincent Gouttebarge hoopt dat zijn studie aanleiding vormt voor een preventiebeleid ten aanzien van depressies bij voetballers.

“In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft het leven van een profvoetballer donkere kanten. De eerste studie op dit gebied moet een basis vormen voor het internationale voetbal om de gezondheid van profs te beschermen.”

Depressies kwamen vooral eind 2009 onder de aandacht in de voetbalwereld toen de Duitse doelman Robert Enke, destijds uitkomend voor Hannover 96, zelfmoord pleegde. Later bleek dat hij depressief was.

Roken

Van de onderzochte actieve voetballers speelt 60 procent op het hoogste niveau. Liefst 19 procent van de 180 spelers vertoont abnormaal gedrag als het gaat om het nuttigen van alchol. Roken doet 7 procent en 10 procent is regelmatig gestresst.

Onder de net gestopte voetballers liggen die percentages een stuk hoger. Van de 121 respondenten vertoont 32 procent abnormaal gedrag met alcohol, 12 procent rookt en 15 procent heeft burnout-klachten. In beide groepen hebben de voetballers ook veel problemen met hun eetpatroon.

Bron: Nu.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *