Kraambedpsychose effectief te behandelen

Vrouwen met een kraambedpsychose herstellen eerder wanneer zij na slaapmiddelen en anti-psychotische middelen ook lithium slikken. Zij hebben hierdoor minder kans op een terugval.

Dat publiceren onderzoekers van het Erasmus MC deze week in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Psychiatry.

Een kraambedpsychose komt bij een op de duizend vrouwen voor. Binnen een maand na de bevalling raken zij in de war en kunnen hierdoor een gevaar zijn voor zichzelf en hun kind. “Wereldwijd worden vrouwen met een kraambedpsychose niet eenduidig behandeld, omdat er nog veel onbekend is over het ontstaan van een psychose na de bevalling”, zegt psychiater dr. Veerle Bergink.

Zij stelde samen met collega’s het eerste behandelplan op. Het onderzoeksteam adviseert vrouwen hierin ook lithium te slikken na slaapmiddelen en antipsychotische middelen. Bergink: “Hierdoor hebben zij minder kans op een terugval. Na negen maanden is het mogelijk om de medicatie af te bouwen, want het lichaam van een vrouw is dan zo goed als hersteld.”

Bergink adviseert om alle vrouwen met lithium te behandelen. “Met dit behandelvoorstel herstelt 98% van de vrouwen in gemiddeld 40 dagen.”

Bron: telegraaf.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *