‘Kind met psychische problemen de dupe’

Zorgorganisaties willen dat de Eerste Kamer zich sterk maakt voor de rechtspositie van kinderen die gebruik maken van psychische zorg. Door een wetsvoorstel om die zorg uit het verzekerd pakket te halen, komt dat recht in de knel, vinden ze.

Vandaag, een dag voordat de Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet bespreekt, is in de kranten een advertentie geplaatst. Het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zijn de initiatiefnemers. Als de Eerste Kamer instemt met de Jeugdwet gaan gemeenten vanaf 2015 de psychische zorg voor kinderen regelen.

Kind van de rekening Daarmee verdwijnt deze zorg uit de Zorgverzekeringswet. Kinderen met bijvoorbeeld schizofrenie, anorexia of een depressie zijn daarmee niet meer gegarandeerd van goede zorg.

De woonplaats bepaalt of, waar en hoe een kind zorg krijgt. “Omdat kinderen met een psychische aandoening voor zorg afhankelijk worden van beleid en budgetten van gemeenten, ontstaat voor hen een ongelijke toegang tot medische zorg in vergelijking tot kinderen met een lichamelijke aandoening; een discriminerende en zeer stigmatiserende situatie”, zeggen de organisaties.

Bron: rtlnieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *