KernKracht wint prijs met HerstelHotel

Onlangs organiseerde Maatschappelijke Zorg een Open Space-bijeenkomst op de Tielweg waar vijf organisaties ‘het beste idee van Midden Holland’ konden promoten. KernKracht had met het HerstelHotel het winnende idee en kreeg een cheque ter waarde van 1500 euro.

Onze organisatie was vertegenwoordigd namens Katrien Croonen en Gerrit-Jan van Heemst. Zij kregen een uur de tijd om de veertig aanwezigen ( o.a. medewerkers, managers, beleidsmedewerkers en wethouders uit Midden-Holland betrokken bij de Maatsschappelijke Zorg), te overtuigen van het belang van het HerstelHotel in de regio Midden-Holland. Het ging om een laagdrempelige opvangplaats voor mensen om in korte tijd tot rust te komen.

Andere ideeën die ingebracht werden waren onder meer ‘Rondje door de buurtpakket’ van Kwintes – een initiatief om nieuwe wijkbewoners wegwijs te maken en meer bij de buurt te betrekken – en ‘Schone en veilige regio’ van Reakt, waarmee gepleit werd voor arbeidsinzet van mensen met een beperking.

De organisaties namen plaats in verschillende ruimtes, terwijl de aanwezigen deze ruimtes een van een afliepen. Het idee van een HerstelHotel sprak vooral aan omdat de opnameprocedure bij erkende instellingen als GGZ Rivierduinen vaak langdradig , omslachtig en kostbaar is. Het Herstel Hotel, dat in diverse plaatsen in het land al succesvol is opgestart, zou na een korte intake kunnen fungeren als een prettige en informele plaats om bij te komen. Dit met het doel verergering van de klachten en daarmee een opname in een erkende instelling te voorkomen.

De bezoekers van de Open Space-bijeenkomst beaamden dat de drempel voor toelating tot een erkende instelling vaak hoog is. Het HerstelHotel werd door hen gezien als een mooi alternatief, mits er duidelijke procedures gehanteerd zouden worden. Over de vraag welk soort hulpverlening er in het hotel geboden moest worden, werd volop gedebatteerd. De bezoekers waren het erover eens dat eigen regie van cliënten centraal moest staan.

De middag werd besloten met een stemronde voor het beste idee. Het Herstel Hotel kreeg veertien stemmen en bleef daarmee Kwintes (twaalf stemmen) net voor. De wethouders Dijksta en Sleeuwenhoek (Gouda en Krimpenerwaard) overhandigden de cheque ter waarde van 1500 aan Katrien en Gerrit-Jan. Volgend jaar zal er weer een dergelijke Open Space-bijeenkomst georganiseerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *