Jaarlijks drieduizend jongeren in psychische nood

Ten minste drieduizend jongeren per jaar in Nederland ontwikkelen ernstige psychische problemen, zoals depressiviteit, angst en psychose. De eerste tekenen daarvan doen zich soms al voor in de peuter- en kleuterleeftijd, zo lezen we in de Telegraaf

Dit blijkt uit belangwekkend onderzoek door de klinisch psychologen prof. dr. M. van der Gaag en drs. D. van den Berg, in opdracht van het Fonds Psychische Gezondheid. Volgens de onderzoekers bestaat er alom onvoldoende oog voor het soms al heftige geestelijk lijden van heel jonge kinderen.

David van den Berg : “Het raakt me iedere keer weer als ik zie hoe jonge mensen, in de bloei van hun leven, vastlopen en hun vrienden, liefde en baan kwijtraken. Ik wil hen dit leed besparen en zet me daarom met hart en ziel in om dit project van de grond te krijgen.”

  •  Bijna 1 miljoen Nederlanders maken jaarlijks gebruik van de GGZ
  • 75% van de psychische klachten begint voor je 25ste
  • Ruim 1 op de 5 Nederlandse jongeren heeft op de leeftijd van 19 jaar al eens ernstige psychische klachten gehad.

„Zo’n 75 procent van de psychische klachten begint vóór het 25e levensjaar”, stelt Mark van der Gaag, hoogleraar aan de VU in Amsterdam en hoofd van het psychose-onderzoek bij de Parnassia Groep in Den Haag. „De eerste signalen van autisme kunnen zich al voordoen op 2-jarige leeftijd, er zijn kinderen van 8 jaar met een depressie, tieners van 12 met angststoornissen en 15-jarigen met een psychose.”

“Ouders vertellen me vaak dat de klachten bij hun kind al jaren eerder begonnen, maar dat ze niet wisten wat ze moesten doen. Dat ze twijfelden of het bij de pubertijd hoorde, of dat er meer aan de hand was. Als we op zo’n moment kunnen ingrijpen, dan kunnen we zoveel leed voorkomen”, aldus van der Gaag.

Als jongeren eenmaal bij de GGZ komen is het vaak al te laat. Een langdurige behandeling volgt en drukt een stempel op hun jonge leven.
Van der Gaag en van den Berg willen dat voorkomen. “We weten dat jongeren die zich zorgen maken over hoe ze zich voelen online op zoek gaan naar informatie. Op dat moment moeten we ingrijpen. Via een online platform kunnen we jongeren en hun dierbaren tijdig bereiken met de juiste informatie en een pluis-niet-pluis check die, indien nodig, doorverwijst naar professionele hulp.”

Lees meer over het online platform. 

Bron: telegraaf.nl / psychischegezondheid.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *