Inkoopplafonds basis-GGZ soms nu al bereikt

Aanbieders van basis-ggz moeten patiënten soms wegsturen omdat zij het inkoopplafond bij de betreffende verzekeraar voor 2014 al hebben bereikt. Patiënten kunnen daardoor niet altijd bij de aanbieder van hun keuze terecht en huisartsen moeten ‘leuren’ met hun patiënten. Dat blijkt uit een rondgang door het veld en uit Kamervragen van SP-parlementariër Renske Leijten, die minister Schippers van VWS vandaag heeft beantwoord.

Een huisarts uit Brabant heeft bij Medisch Contact aan de bel getrokken nadat zij een patiënt had verwezen naar een psychologenpraktijk waarmee ze goede ervaringen had. De praktijk meldde echter deze patiënt niet te kunnen aannemen, omdat het contractuele maximum voor 2014 bij diens verzekeraar al was bereikt. De huisarts moest daarop tot haar ergernis op zoek naar een praktijk in de regio die nog wel budgetruimte over had.

SP-Kamerlid Renske Leijten had begin augustus al vragen aan de minister gesteld over hetzelfde onderwerp. Ze heeft signalen gekregen dat eerstelijns ggz-behandelingen soms halverwege worden afgebroken omdat het budgetplafond van de aanbieder is bereikt.

De minister antwoordt nu dat bij ‘bij sommige aanbieders’ van basis-ggz inderdaad het inkoopplafond voor 2014 al is bereikt, maar dat ze niet kan zeggen hoeveel aanbieders het betreft. Het afbreken van een behandeling om deze reden is evenwel verboden, aldus de minister. Een aanbieder moet vooraf, dus bij het aannemen van een patiënt, bekijken of de gehele behandeling nog in het budget zal passen. Zo niet, dan mag de behandeling niet van start gaan. ‘De verzekerde kan dan zelf een andere zorgverlener zoeken of er kan contact worden opgenomen met de verzekeraar die in het kader van zijn zorgplicht zal aangeven welke zorgaanbieders in de generalistische basis ggz wel beschikbaar zijn’, aldus de minister. Als het totale ingekochte volume onvoldoende blijkt, moet de verzekeraar in het kader van diezelfde zorgplicht aanvullend contracteren.

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) zegt vorig jaar al te hebben gewaarschuwd dat de zorgverzekeraars te weinig basis-ggz hadden ingekocht voor 2014. ‘Het is te vroeg om te oordelen hoe breed het nu speelt, maar bij het NIP zijn de eerste vragen hierover al binnen gekomen’, aldus een woordvoerster. Patiëntenorganisatie Landelijk Platform GGZ herkent het signaal, maar kan ook nog niet zeggen hoe omvangrijk het probleem is.

De LHV publiceerde in mei een peiling onder huisartsen over verwijsmogelijkheden naar de ggz. 68 procent van de geënquêteerden gaf aan minder verwijsmogelijkheden naar de generalistische basis-ggz te ervaren, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

Bron: medischcontact.artsennet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *